Доступність посилання

ТОП новини

Вимагаємо покарати винних у розстрілі Небесної Сотні – родичі загиблих


Київ – Покарати винних у розстрілах на Майдані і вшанувати пам’ять героїв Небесної Сотні вимагали їхні родичі. Громадська організація «Родини героїв Небесної Сотні» 15 жовтня звернулась до очільників України, які, на думку родин, прийшли до влади завдяки жертовності більш як сотні українців – бійців Небесної Сотні.

Член ради організації «Родини героїв Небесної Сотні» Володимир Голоднюк – батько 19-річного Устима Голоднюка, вбитого снайпером 20 лютого – пояснив журналістам, що звернутись до влади змусила, власне, бездіяльність цієї влади. Герої Небесної Сотні донині не нагороджені (посмертно), а їхні убивці не покарані.

«Згадайте 30 листопада 2014 року, з чого усе почалось. На Майдані зібрались наші рідні відстояти право бути європейцями. Після побиття молоді вийшли тисячі, сотні тисяч людей. Завершилось це великою, найбільшою трагедією в Європі, коли у прямому ефірі, на камери були розстріляні наші рідні. Цим моментом скористалось багато політиків, які зараз зайняли найвищі урядові посади і які часто згадують бійців Небесної Сотні. Вони клялись, обіцяли покарати винних, і ці обіцянки ми вже чуємо вісім місяців», – пояснив Голоднюк.

Родичі загиблих героїв Небесної Сотні вимагають вшанування їхньої пам'яті
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

На думку Голоднюка і родичів інших розстріляних 18-20 лютого, влада «пригальмувала» розслідування. До того ж, один із підозрюваних у скоєнні цього злочину – колишній командир роти загону МВС спецпризначення «Беркут» Дмитро Садовник – втік з-під домашнього арешту. Наразі Садовник оголошений у розшук, генеральна прокуратур порушила справу проти судді Печерського районного суду Києва, яка змінила йому міру покарання – з утримання під вартою на домашній арешт.

Євгенія Закревська
Євгенія Закревська

Адвокат родин героїв Небесної Сотні Євгенія Закревська сумнівається, що Садовника вдасться знайти і повернути під варту. Це ускладнить подальше розслідування справи і, ймовірно, українці так і не дізнаються, хто віддав наказ розстрілювати людей, вважає Закревська.

«Судове засідання переносилося тричі, через те, що, начебто, Садовник мав якісь захворювання. Ці «хвороби» належним чином не підтверджувались. Весь цей період прокуратура не просила, а суд не застосовував примусового приводу. І при цьому представників потерпілих усунули від участі у зазначеному судовому процесі», – додала адвокат.

«Герої Небесної Сотні мають бути вшановані – варто зробити це до річниці Євромайдану» – Шкіряк

Радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк, коментуючи для Радіо Свобода ситуацію з розслідуванням цієї справи, висловив сподівання, що правоохоронці належним чином завершать розслідування, і винні в убивстві майданівців будуть покарані. Шкіряк також підтримує пропозицію президента Порошенка вшанувати пам’ять героїв Небесної Сотні.

«Я абсолютно підтримую пропозицію щодо присвоєння посмертно звання Героїв України всій нашій святій Небесній Сотні. Це не обговорюється! На сьогодні, це питання потрібно раз і назавжди вирішити, як і пільгове забезпечення родин і таке інше. До речі – 22 листопада буде річниця Євромайдану, і вшанування героїв було би якраз дуже доречно», – зазначив Шкіряк.

А поки що… у харківській середній школі відмовились встановлювати меморіальну дошку в пам’ять свого колишнього учня – бійця Небесної Сотні Владислава Зубенка. При цьому освітяни послались на відсутність у державі відповідних нормативних актів, повідомили Радіо Свобода родичі загиблих.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG