Доступність посилання

ТОП новини

На підкуп виборців кандидат може витратити кілька мільйонів доларів – політтехнолог


Київ – Верховна Рада України посилила відповідальність за порушення виборчих прав громадян, внісши відповідні зміни до законодавства. Зокрема, відтепер за підкуп виборців можна отримати до двох років ув’язнення. Зміни актуальні, адже як зазначають експерти, українські політики на підкуп виборців витрачають мільйони доларів.

Продуктові набори, дитячі майданчики, допомога лікарням, дитсадкам. Кандидати стали щедрими, намагаються догодити своїм виборцям. Громадські організації фіксують десятки таких прикладів. На Кіровоградщині кандидат вчителям підготував пледи, у Харкові людям роздають харчі.

Звична справа – активізація різноманітних благодійних фондів. У Слов’янську є благодійний фонд «Дорога життя». Поряд із назвою – ім’я відомого політика. Тут можна отримати допомогу, розповідає жителька Слов’янська.

В гуртожиток приходили. Людям по 300 гривень дали

«В гуртожиток приходили. Людям по 300 гривень дали. Тим, хто цього дійсно потребує. А мене дома не було, я ось вирішила сама зайти», – розповідає жінка.

«Кандидат в депутати – бюро добрих послуг»

Сергій Гайдай
Сергій Гайдай

Для деяких виборців – кандидат це «бюро добрих послуг», вважає політтехнолог Сергій Гайдай.

Витрати кандидатів на підкуп виборців в окрузі, за даними експерта, можуть сягати кількох мільйонів доларів.

«Інколи це буває дуже дорого – декілька мільйонів доларів на округ. Але взагалі від півмільйона до мільйона. Все залежить, скільки треба купувати. Якщо у нього і так великий рейтинг, і він хоче докупити собі голосів, те чого не вистачає – це одні гроші. А інколи він приїздить і на початок кампанії ніхто не знає, хто він такий взагалі – це інші гроші», – говорить Сергій Гайдай.

Політична культура українців зростає?

Однак, в порівнянні з парламентськими виборами 2012 року ситуація змінилася, вважає Гайдай. Як він каже, українці стали «більш політично готовими», чимало людей розуміють хибність підходу, коли їхній голос купують, але є чимало й тих, хто готовий продаватися.

«Це зміниться тільки після того, як виборче право буде тільки у тих, хто може ним якимось чином грамотно розпорядитися, коли за право обирати треба буде платити якусь плату чи після підняття загальної політичної культури, коли виборець вибиратиме, виходячи не з того, що йому потрібно, а зі своєї політичної позиції», – вважає політтехнолог.

Поки що ж керівник МВС Арсен Аваков у Facebook звітує про десятки карних справ щодо підкупу виборців. За даними Авакова, фігурантом однієї з них є колишній член фракції Партії регіонів Сергій Ківалов, який балотується по округу в Одесі. Втім, Ківалов такі звинуваченні назвав «спекуляціями», і зазначив, що теж підтримав посилення відповідальності за підкуп виборців.

Чому виборці продають свій голос і як з цим боротися?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG