Доступність посилання

ТОП новини

Українські інтелектуали просять владу підтримати поета Василя Голобородька


Василь Голобородько
Василь Голобородько

Відомі українці звернулися із відкритим листом до президента, прем’єр-міністра і київського міського голови із проханням підтримати поета з Луганська Василя Голобородька.

У липні цього року Василь Голобородько, у віці 69 років, змушений був залишити рідний Луганськ і стати переселенцем. Нині луганський поет мешкає тимчасово в кімнаті Будинку творчості письменників в Ірпені, що призначений передусім для проживання в літню пору, йдеться в листі.

У листі до Петра Порошенка, Арсенія Яценюка і Віталія Кличка українські письменники, науковці, актори, режисери, музиканти, громадські діячі просять владу допомогти Голобородькові з евакуацією з окупованого Луганська цінних рукописів й архіву, а також забезпечити поета житлом у Києві.

«За часів президента Леоніда Кучми за видатні заслуги перед культурою отримали житло від держави так само «вимушено бездомні» письменники Олег Лишега, Михайло Григорів, Євген Пашковський та Олесь Ульяненко, – ідеться в листі. – Віримо, що ви теж підтримаєте цю традицію, адже ситуація є унікальною, і жоден із письменників, що мешкали на окупованих територіях, так не потребує допомоги».

Як заявляють автори листа, Український ПЕН-центр і низка міжнародних організацій готують документи для висунення Василя Голобородька на Нобелівську премію 2015 року від України. «Вперше на найвідомішу премію у царині літератури від нашої країни буде висунуто поета, твори якого перекладені найпоширенішими мовами світу і входять до багатьох антологій як найкращі зразки поетичної творчості», – ідеться в листі.

Документ, зокрема, підписали письменниця Ліна Костенко, акторка Ада Роговцева, дисидент, політик Степан Хмара, почесний президент Києво-Могилянської академії В’ячеслав Брюховецький, письменниця Оксана Забужко, дисидент Євген Сверстюк, письменник Юрій Андрухович.

XS
SM
MD
LG