Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Малайзії діє під тиском у справі падіння «Боїнга» – Стівен Ґан


Уламки «Боїнга-777» біля селища Розсипне, 15 жовтня 2014 року
Уламки «Боїнга-777» біля селища Розсипне, 15 жовтня 2014 року

Позиція уряду Малайзії щодо розслідування збиття літака «Малайзійських авіаліній» в небі над Донбасом у липні, є суворішою до Києва, ніж позиції західних країн, Нідерландів та Австралії, які спільно ведуть розслідування. Куала-Лампур, більше від західних столиць, схильний звинувачувати саме українську владу, а не сепаратистів, у складнощах щодо ведення розслідування цієї катастрофи, яка забрала життя майже 300 осіб. Про те, як пояснити таку позицію уряду Малайзії, Радіо Свобода запитало у засновника і редактора незалежного малайзійського інтернет-видання Malaysianiki.com Стівена Ґана, який брав участь у міжнародній конференції у Празі «Форум 2000».

Міністр транспорту Малайзії Ліоу Тіонг Лай наполягає, щоб робота на місці катастрофи велася якнайшвидше, поки не почалася зима. При цьому раніше уряд Малайзії критикував саме українську владу, а не сепаратистів у тому, що Україна не спроможна забезпечити доступ слідчих в район катастрофи. Раніше, коли йшлося про якнайшвидше отримання доступу до «чорних скриньок» рейсу MH17 малайзійська влада здивувала багатьох тим, що вела прямі переговори з сепаратистами, в обхід Києва та міжнародних організацій.

Малайзійський оглядач Стівен Ґан пояснює таку поведінку влади своєї країни тим, що вона опинилася під вогнем критики з середини країни після тривалого і нерезультативного розслідування попередньої катастрофи малайзійського літака.

Уряд під сильним тиском. Тому, думаю, уряд пішов навіть на прямі переговори із сепаратистами, незважаючи на те, що там далі іде війна

«Гадаю, що уряд був під сильним тиском. Від нього вимагали активніших дій, особливо щодо повернення тіл громадян Малайзії та отримання «чорних скриньок». Справа в тому, що після того, як «Малайзійські авіалінії» втратили ще один літка MH370 у березні цього ж року, а уряд виявився абсолютно не готовий до активних дій, цього разу, вони мусили продемонструвати свою рішучість. До речі, про долю першого літака так нічого невідомо і досі. Тому, думаю, уряд пішов навіть на прямі переговори із сепаратистами, незважаючи на те, що там далі іде війна», – пояснює малайзійський редактор.

На думку Стівена Ґана, громадська думка в Малайзії швидше схильна звинувачувати сепаратистів у падінні літака над Донбасом. Проте, на його думку, місцева преса набагато більше, ніж на Заході, готова обговорювати версії, які висуває Росія та сепаратисти.

Назагал, він говорить, що малайзійці схильні довіряти результатам слідства і сподіваються дізнатися правду від голландських слідчих, коли вони завершать роботу.

Малайзійці задоволені тим, що слідство було передане третій стороні

«Малайзійці задоволені тим, що слідство не ведуть сторони конфлікту. Вони раді тому, що слідство було передане третій стороні. Хоча, все одно запитання щодо незалежності слідства залишаються. Переважна більшість людей налаштовані дочекатися результатів, бо сподіваються дізнатися точно, хто ж збив малайзійський літак», – зазначає Стівен Ґан.

На борту лайнера MH17 Малазійських авіаліній, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур, і 17 липня зазнав катастрофи у небі над Донбасом було 43 громадянина Малайзії. Загалом на борту «Боїнга-777» перебували 298 осіб, зокрема 15 членів екіпажу. Всі вони загинули.

Українська влада заявила, що літак був збитий сепаратистами з зенітно-ракетного комплексу російського виробництва. Сепаратисти заперечують свою причетність до падіння авіалайнера.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG