Доступність посилання

ТОП новини

Виші із зони АТО переїздять до інших регіонів – міністр освіти


Сергій Квіт, архівне фото
Сергій Квіт, архівне фото

Вищі навчальні заклади із зони АТО переїздять працювати в інші міста, повідомив сьогодні у Дніпропетровську міністр освіти та науки Сергій Квіт.

За його словами, таке перебазування робиться за власним бажанням вишів. Як поінформував міністр, наразі Донецький національний університет переїздить до Вінниці, Донецький національний технічний – до Красноармійська, Луганський національний – до Старобєльська, Східноукраїнський імені Даля – до Сєвєродонецька, Луганський медичний – до Рубіжного тощо.

«Що це означає? Якщо університет переміщається як академічна спільнота і юридична особа, це означає, що він може користуватись своїми асигнуваннями, мати свої кошти», – зазначив Квіт.

Він пояснив, що нині колишні студенти цих університетів, які через ситуацію в Україні продовжують навчання в інших вишах, вважаються «вільними слухачами». З наступного семестру всі вони стануть студентами – їм запропонують або продовжити заняття в рідних закладах, які вже переїдуть в інші місця, або залишитись у тих закладах, де вони навчаються зараз.

Сергій Квіт також повідомив, що на тимчасово окупованій території України виші зараз не діють.

«Якщо буде оголошено, що якийсь виш працює, то в цьому випадку це буде незаконно, адже вони не мають ні ліцензії, ні акредитації і не мають права видавати дипломи», – повідомив посадовець.

Водночас Квіт зазначив, що перевести школи з тимчасово окупованих територій в інші регіони неможливо.

«Понад 30 тисяч дітей зі сходу України пішли в школи в інших регіонах країни. Всі інші родини, які залишилися на окупованій території, відправили дітей в школи за місцем проживання. Перевезти ці школи складніше порівняно з вишами, адже діти живуть з батьками, і це їхній вибір», – сказав міністр.

XS
SM
MD
LG