Доступність посилання

ТОП новини

Чи готова Україна до загрози еболи?


Чи готовий Київ протистояти гарячці еболі?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Чи готовий Київ протистояти гарячці еболі?

Київ – В Україні на сьогодні не зафіксовано жодного випадку захворювання на лихоманку еболу, стверджують у Міністерстві охорони здоров’я. У відомстві кажуть, що триває розробка відповідного плану дій спільно із санепідемстанцією. Водночас, інфекціоністи не виключають імовірності появи таких хворих, зокрема, через туризм, адже випадки інфікування нині зафіксовані на трьох континентах. Українські дипломатичні представництва та миротворчий контингент, що базуються, зокрема, в Африці, найближчим часом евакуйовувати не планують.

Українські лікарні готові надати першу допомогу хворим на еболу, вважає завідувачка інфекційного відділення київської міської клінічної лікарні №4 Наталія Ралець. За словами медика, у лікарню не надходило пацієнтів із підозрою на цю лихоманку, але у майбутньому вона не виключає, що такі випадки можуть бути.

«Якщо потрапляє (у лікарню – ред.) людина, що має симптоми і відповідний анамнез, пацієнт повинен бути, у першу чергу, достатньо ізольований, а потім, як правило, відбувається лабораторна діагностика, яка має бути розроблена і є розроблена. І симптоматичне лікування, так як немає специфічного лікування і немає вакцини проти цього вірусу», – каже Ралець.

Водночас, як зауважує лікар, за умови появи таких пацієнтів у групу ризику зараження потрапляє практично весь персонал.

У прес-службі Міністерства охорони здоров’я від детальних коментарів відмовились, зазначивши тільки, що їхні інфекціоністи спільно із санепідемстанцією зараз тільки розробляють так звану дорожню карту, де буде зазначено, як діяти у випадку виявлення інфекції на території України.

Щодо можливої евакуації миротворців є домовленості з ООН – речник Міноборони

Українці за кордоном перебувають так само у відносній безпеці, кажуть у Міністерстві закордонних справ. Речник установи Євген Перебийніс повідомив Радіо Свобода, що евакуації дипломатичних представництв із жодної країни не проводять і готуються до проведення парламентських виборів на закордонних дільницях.

«Тому що у нас дипломатичні установи і консульські установи існують далеко не у всіх країнах Африки. Станом на сьогодні ми не бачимо якихось загроз, де відкриті наші консульські установи і будуть працювати виборчі комісії. Тому підготовка до виборів йде належним чином у всіх країнах, у тому числі, й країнах Африки», – зазначив він.

Тим часом, у Демократичній Республіці Конго, Ліберії та Кот-д’Івуарі (у двох із яких смертність від еболи варіюється від кількох десятків до сотень випадків) перебуває понад 300 вояків українського миротворчого контингенту. За словами речника Міністерства оборони Богдана Сеника, випадків інфікування у підрозділах не зафіксовано.

«Щодо евакуації, у разі потреби, звичайно, з ООН про це є попередні домовленості, однак і там на місці є відповідні шпиталі, які ефективно можуть надати кваліфіковану медичну допомогу», – говорить він.

(Клікніть для перегляду інтерактивної версії інфографіки)

За повідомленням Всесвітньої організації охорони здоров’я, кількість людей, які померли від спалаху лихоманки ебола, становить близько 4,5 тисяч людей. Осередком захворювання є країни Західної Африки. Від еболи померло понад 2 тисячі людей у Ліберії, близько 900 – у Сьєрра-Леоне, понад 700 – у Гвінеї, близько 40 у Конго та близько десятка у Нігерії. Поодинокі випадки інфікування та смерті зареєстрували також у Європі та США. Водночас, як повідомляло «Бі-Бі-Сі-Україна», директор зі стратегій Всесвітньої організації охорони здоров’я Крістофер Дай заявляв, що спалах еболи у країнах Європи і Північної Америки не буде масовим, бо там добре розвинута медицина.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG