Доступність посилання

ТОП новини

Двоє українців ідуть пішки, щоб нагадати співгромадянам про цінність свободи й розказати про Майдан


У Дніпропетровську активісти місцевого Євромайдану урочисто зустріли сьогодні на Європейській площі двох українців, які йдуть Україною пішою ходою «Формула свободи». Місто стало 35-м на їхньому шляху.

Василь Люберець, один із учасників ходи, розповів, що їхня акція, яка відбувається майже через рік після початку Євромайдану, має на меті донести людям у різних регіонах України послання про цінність свободи й громадянську гідність. За словами активіста, учасники ходи, в кожному з міст вони зустрічаються з учасниками Євромайданів, громадськими діячами, просто небайдужими людьми, закликаючи їх і через рік після Майдану не втрачати зв’язку один із одним, гуртуватись задля змін у державі й допомоги бійцям у зоні АТО, спільно розв’язувати місцеві проблеми тощо.

«Основне послання, яке ми несемо ще із «Врадіївської ходи», – це те, що громадянин є господарем і власником своєї держави, а держава є його слугою. Ми побували вже у Білій Церкві, Вінниці, Хмельницькому, Чернівцях, Коломиї, Виноградові, Ужгороді. Ми піднялися на Говерлу й там проголосили декларацію «Від Революції гідності – до гідного життя». Далі були Івано-Франківськ, Тернопіль, Львів… Кожен день – одне або два міста. У нас узагалі «нульовий» бюджет – скрізь нам допомагають євромайданівці, годують, дають дах для ночівлі», – розповів Радіо Свобода Василь Люберець.

Цей 58-річний житель Полтавщини, який був організатором «Врадіївської ходи», та його товариш, 57-річний Іван Зайченко з Маріуполя вирушили 21 вересня з майдану Незалежності в Києві й туди ж планують повернутись 24 жовтня.

До того чоловіки побували в різних містах Східної та Західної України. З собою активісти несуть великий банер із портретами героїв Небесної сотні і в кожному з міст, де бувають, хвилиною мовчання вшановують пам’ять українських героїв Майдану та Донбасу.

А втім, чоловіки зізнаються: їхня хода, запланована як піша, поступово перетворилась на «автостопну»: один із активістів, Іван Зайченко, – інвалід 2-ї групи, отож товариші не відмовляються від пропозицій небайдужих людей підвезти, посадити на автобус.

Попереду в товаришів іще 10 міст. У кожному з них вони також презентуватимуть книжку Люберця, присвячену «Врадіївській ході».

XS
SM
MD
LG