Доступність посилання

ТОП новини

Amnesty International: отримати достовірне уявлення про масштаби порушень прав людини на Донбасі дуже важко


Отримати достовірне уявлення про масштаби порушень прав людини на Донбасі дуже важко. Про це заявила директор представництва Amnesty International в Україні Тетяна Мазур.

«Не існує жодних сумнівів, що позасудові страти та інші звірства вчиняються як проросійськими сепаратистами, так і прокиївськими силами на сході України, але отримати достовірне уявлення про масштаби цих порушень дуже важко. Цілком імовірно, що багато з цих порушень ще не виявлені, а інші навмисно фальсифікуються», – заявила Мазур.

Також, за її словами, очевидним є те, що деякі з найбільш шокуючих випадків, про які надходили повідомлення, зокрема в російських ЗМІ, були в значній мірі перебільшені.

«Реальна картина, що криється за російськими заявами про «масові поховання» у Нижній Кривці, дійсно жахлива. Все вказує на позасудові страти чотирьох місцевих жителів або регулярними збройними силами України, або добровольчими батальйонами, що діють в регіоні. Ці факти мають бути ретельно розслідуванні органами, що мають на це повноваження. Однак цей епізод демонструє наскільки звинувачення в порушеннях роздмухуються, особливо з боку російської влади, і за умов інформаційної війни», – підкреслила директор представництва Amnesty International в Україні.

Amnesty International у доповіді «Позасудові страти під час конфлікту в східній Україні» представила результати дослідження, проведеного на Донбасі в кінці серпня і в кінці вересня 2014 року, та дані, зібрані під час інтерв'ю з жертвами порушень прав людини та їх сім’ями, очевидцями, місцевими посадовцями в Луганській та Донецькій областях, медичними працівниками та комбатантами з обох сторін.

У вересні російські ЗМІ повідомили, що наразі в моргах Донецька перебувають 400 невпізнаних тіл мирних жителів, убитих українськими військовими. Зокрема повідомлялось про виявлення «масових поховань» в Комунарі і Нижній Кринці, двох сусідніх селищах в Донецькій області, які за два дні до того були під контролем прокиївських сил.

XS
SM
MD
LG