Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники звинувачують українські сили в застосуванні касетних бомб у Донецьку


Тіло жертви лежить на тротуарі після одного з обстрілів у Донецьку, 8 жовтня 2014 року
Тіло жертви лежить на тротуарі після одного з обстрілів у Донецьку, 8 жовтня 2014 року

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch звинувачує українські урядові війська у застосуванні касетних бомб під час обстрілів густонаселених районів Донецька в жовтні 2014 року. Про це йдеться в повідомленні на сайті організації.

«У той час, як неможливо точно встановити відповідальність за багато обстрілів, свідчення вказують на відповідальність українських урядових сил за кілька обстрілів з застосуванням касетних боєприпасів у Донецьку», – твердять правозахисники.

Вони згадують про загибель співробітника Міжнародного комітету Червоного Хреста 2 жовтня в Донецьку саме внаслідок застосування касетних боєприпасів, але не вказують на відповідальність жодної зі сторін за це.

«Антиурядові сили, можливо, також є відповідальними за застосування касетних боєприпасів», – вказують у Human Rights Watch, але додають, що не мають переконливих доказів цього.

У 12 інцидентах з використанням касетних бомб, зафіксованих фахівцями Human Rights Watch, загинули щонайменше шестеро осіб і десятки поранені. Реальне число жертв в результаті застосування такої зброї, ймовірно, вище, відзначають правозахисники.

«Застосування касетних боєприпасів у населених пунктах є абсолютно безвідповідальним, і тих, хто віддав наказ про такі напади, слід притягнути до відповідальності», – сказав дослідник Human Rights Watch Марк Гізней.

«Найращий спосіб для української влади продемонструвати прихильність до захисту цивільних осіб – негайно пообіцяти припинити застосування касетних боєприпасів», – наголосив він.

На сьогоднішній день 114 країн світу приєдналися до угоди про заборону касетних боєприпасів через небезпеку, яку вони становлять для цивільного населення. Україна не приєдналися до цієї конвенції. Так само не підписала цю конвенцію й Росія, яка надає проросійським сепаратистам у частині Донбасу значну кількість важких озброєнь.

XS
SM
MD
LG