Доступність посилання

ТОП новини

Адміністрація президента не підтримує ідею «піти на війну 45-мільйонною країною» – Чалий


Валерій Чалий
Валерій Чалий

В адміністрації президента наголошують на необхідності встановлення миру на Донбасі дипломатичним шляхом, використавши для цього міжнародні домовленості, підписані у вересні у Мінську.

Київ не підтримує ідею розгортання широкомасштабних бойових дій на Донбасі з огляду на міжнародну підтримку дипломатичним заходам, яких вживає українська влада, заявив заступник голови адміністрації президента Валерій Чалий.

«Будь-які заяви, що треба поновити повномасштабну війну чи піти всією 45-мільйонною країною на війну сьогодні не є лінією, яка підтримується. Все-таки ми підтримуємо лінію розбудови сильної армії, захисту країни, але при цьому й отримання підтримки світового співтовариства. Без цієї підтримки, без підтримки ЄС економічної, політичної і військово-технічної, я думаю, що буде дуже складно перемогти і добитися миру», – заявив Чалий.

За його словами, світова спільнота підтримала мирний план президента України Петра Порошенка і заявила про готовність надати Україні допомогу. Також на Заході високо оцінили дотримання Україною положень мінських домовленостей, ухвалених у вересні на консультаціях щодо врегулювання кризи на сході країни (за участю України, Росії й ОБСЄ), зазначив Чалий.

20 жовтня у Люксембурзі учасники ради міністрів ЄС із закордонних справ ухвалили спеціальну резолюцію щодо України. ЄС закликає Росію виконувати свої зобов’язання, згідно з «мінськими домовленостями», задля вирішення конфлікту в Україні та наголошує на «відповідальності» Кремля у цьому процесі.

У декларації, оприлюдненій у понеділок за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ Євросоюзу, йдеться, що ЄС очікує «повного і негайного виконання всіх зобов’язань, записаних у міських документах» і закликає «відвести всі незаконні військові формування, зброю, бойовиків і найманців, а також забезпечити безпеку українсько-російського кордону».

XS
SM
MD
LG