Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ Росії провокують запорізьких ветеранів «ґвалтуванням»


Російський «Перший канал» розповів, що буцімто у Запоріжжі – у день 71-ї річниці визволення області від німецьких військ – ветеранів привітали сценами насильства. Схожий матеріал представив і сайт російського каналу LifeNews. Обидва ресурси заявляють, що під час концерту, присвяченого Дню визволення міста, танцювальні колективи під пісню «Пливе кача» показали номер про зґвалтування українок солдатами Червоної армії.

На підтвердження показали лише фотоматеріали, судячи з яких, важко зрозуміти, що ж саме відбулось.


«Перед гостями-ветеранами під пісню «Пливе кача» постав танець, основною частиною якого було інсценування побиття і зґвалтування радянськими солдатами дівчат-українок, які зустрічали визволителів квітами, згадує один з гостей заходу на своїй сторінці «ВКонтакте». Вам важко це уявити? А я бачив це на власні очі».

LifeNews стверджує, що більша частина ветеранів пішла, ображена, не дочекавшись закінчення номера.

Одразу ж після цього, на сайті запорізького каналу «МТМ» з’явилася новина із заголовком «Російські ЗМІ провокують запорізьких ветеранів», а також відеосюжет на цю тему.

Сайт каналу «МТМ» спростував новину російських каналів. У сюжеті показали ветеранів та сценку з українськими солдатами, проте інсценувань зґвалтування там немає. За словами служби новин каналу «МТМ», через деякий час продюсери російського телеканалу зателефонували в службу новин «МТМ» із проханням викупити відео про цей захід. Щоб LifeNews не використав запис з метою антиукраїнської пропаганди і не спотворив факти, російським журналістам у цьому відмовили. Як з’ясувалося пізніше, після цього з аналогічним проханням вони звернулися до інших запорізьких каналів та відеостудій. Також звертались і до весільних операторів.

Це не єдиний випадок, коли українські ЗМІ відмовились надати матеріали російським. Судячи з заяв українських журналістів, останнім часом співпрацювати з російськими ЗМІ або ж надавати їм матеріали вони не хочуть через пропаганду на тих ЗМІ.

Наприклад, за словами головного редактора Одеського «7-го каналу» Ганни Кравцової, у журналістів і редакторів є негласний договір не надавати відеоматеріали російським ЗМІ саме з причини того, що інформацію перекручують та подають під вигідним для Росії кутом.

Представник МЗС Росії Марія Захарова у своєму інтерв’ю на російському каналі «Звезда» сказала у вівторок, що МЗС Росії намагалось допомогти російським ЗМІ зрозуміти, як їм перебувати на території України легально, не вдаючись до якихось хитрощів. «Ми від українських колег так і не зрозуміли, чи є такий шлях. Не пускати журналістів у свою країну – це робити гірше собі, тому що ви підриваєте ті самі принципи, про які ви заявляли ще півроку тому», – заявила Захарова.

Дезінформацією є й те, що російським журналістам не дають працювати в Україні. У коментарі для Радіо Свобода журналіст Ілля Барабанов – спеціальний кореспондент видання «Коммерсантъ» – розповів, що працює в Україні, починаючи з «Євромайдану» і досі, висвітлюючи події у зоні АТО. «Я акредитований з усіх можливих сторін», – зазначає він. При цьому додає, що жодна акредитація у зоні АТО від, наприклад, «Градів», не врятує.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG