Доступність посилання

ТОП новини

На газових переговорах сторони не домовилися про оформлення угоди – Продан


Міністр енергетики і газової промисловості України Юрій Продан
Міністр енергетики і газової промисловості України Юрій Продан

Під час тристоронніх газових переговорів не було досягнуто домовленостей щодо юридичного оформлення проміжної угоди. Про це заявив міністр енергетики і газової промисловості України Юрій Продан після завершення цих переговорів у вівторок увечері у Брюсселі.

«Ми наполягаємо, що має бути підписано юридично зобов’язуючий документ. Ціна у 385 доларів за тисячу кубів має бути стабільною і не залежати від будь-яких рішень», – зазначив Продан.

За його словами, підписання такого документу необхідне також для скасування принципу «take or pay» (бери чи плати), що міститься у російсько-українських газових контрактах від 2009 року. Також, наголошує Юрій Продан, ці домовленості не мають вплинути на майбутнє рішення Стокгольмського арбітражу.

Міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив, що ніяких додаткових документів підписувати не потрібно, а російська сторона готова закріпити 100-доларову знижку на газ для України до березня урядовою постановою.

Олександр Новак каже, що ціна газу для України становитиме 385 доларів за тисячу кубів, що, за його словами, на 100 доларів менше, ніж Москва вимагала тиждень тому.

При цьому, російський міністр енергетики наголосив, що ЄС має гарантувати, що Україна до кінця року заплатить Росії 5,3 мільярда доларів газового боргу.

Проте єврокомісар з енергетики Ґюнтер Еттінґер після сьогоднішніх газових переговорів заявив, що до кінця жовтня Київ має сплати 1,4 мільярда доларів газового боргу Росії, а інші 1,6 мільярда – до кінця року.

Як повідомив Еттінґер, наступний раунд газових переговорів між Україною та Росією за участі ЄС має відбутися 29 жовтня. Він висловив сподівання, що тоді сторонам вдасться підписати проміжну угоду.

21 жовтня у Брюсселі відбулися тристоронні газові переговори, на яких були присутні міністр енергетики Росії Олександр Новак, його український колега Юрій Продан, а також єврокомісар з енергетики Ґюнтер Еттінґер.

Минулого тижня у Мілані президенти України та Росії обговорили газове питання. За словами Петра Порошенка, сторони не досягли практичного результату, хоча є певний прогрес.

XS
SM
MD
LG