Доступність посилання

ТОП новини

Завдяки ДНК-експертизі в Україні ідентифіковано 79 тіл загиблих у зоні АТО – Богомолець


Ольга Богомолець
Ольга Богомолець

Завдяки ДНК-експертизі в Україні ідентифіковано 79 тіл загиблих у зоні АТО, повідомила в Дніпропетровську радник президента України Ольга Богомолець.

Відповідаючи на запитання Радіо Свобода, Богомолець зазначила, що в Україні створений і постійно доповнюється реєстр ДНК, до якого вносять дані загиблих і неідентифікованих людей, а також родичів зниклих безвісти.

За даними Богомолець, за останні два тижні родичі зниклих безвісти здали 409 аналізів ДНК, понад 230 вже потрапили до бази даних, решта – ще опрацьовуються.

«Від моменту взяття аналізу до моменту потрапляння до бази даних може пройти до трьох тижнів: іде час на опрацювання, підготовку, зведення, контроль, це дуже складний процес – повної розшифровки ДНК. Після цього аналіз потрапляє в базу даних і він там існує завжди. З іншого боку, як тільки буде взятий аналіз ДНК невпізнаного тіла, він теж потрапляє в цю базу даних. Автоматично, кожного дня ця база даних робить пошук», – сказала Богомолець.

Як поінформувала радник президента, процедура відбору зразків ДНК коштує 2,5 тисячі гривень, але для родичів зниклих безвісти вона є безкоштовно.

Водночас вона зазначила, що в базі даних СБУ є 1,7 тисячі звернень від людей, які шукають своїх зниклих безвісти родичів, однак це не означає, що число зниклих безвісти є саме таким, адже частина людей, про яких немає інформації, може перебувати в полоні.

«Є випадки, коли родичі пишуть заяву про зникнення безвісти, а людина повертається з полону, є випадки, коли людина була під іншим прізвищем», – повідомила Богомолець.

Минулого тижня стало відомо, що за сорок днів роботи волонтерської місії «Чорний тюльпан» організація «Союз «Народна пам’ять» знайшла й евакуювала із зони АТО на Донеччині понад 150 останків українських військових.

XS
SM
MD
LG