Доступність посилання

ТОП новини

Путін хоче гегемонії над сусідами – Едвард Лукас


Едвард Лукас
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Президент Росії перевіряє, наскільки рішуче готові Захід і НАТО захистити країни Балтії, вважає Едвард Лукас, редактор міжнародного відділу британської видавничої групи The Economist. Про це він сказав в інтерв’ю програмі «Настоящее время», спільному проектові Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода і «Голосу Америки».

– Ви дуже багато пишете й говорите про те, що Росія веде ревізіоністську політику стосовно Європи й намагається переписати правила, встановлені в Європі після Другої світової війни. На чому ґрунтуються такі заяви?

– Путін хоче змінити гру. Він бачить слабкість Заходу і хоче скористатися з цієї слабкості. Тож одна його мета – це спробувати встановити таку собі гегемонію над країнами при кордоні з Росією, де б не відбувалося нічого, про що Росія не знає, і не відбувалося нічого, що Росії не подобається. По-друге, думаю, він намагається зруйнувати здатність ЄС визначати правила, в першу чергу в енергетиці – саме це він робить своїм газогоном «Південний потік», намагаючись захистити бізнес-модель «Газпрому» в Європі. І ширше, я думаю, – він бачить слабкість відносин між Європою й Америкою і грає на їхніх розбіжностях за принципом «поділяй і володарюй». І мушу сказати, що з усіх цих трьох питань, я думаю, він зараз виграє.

– Яку конкретно загрозу Росія становить для сусідніх країн, особливо для країн Балтії?

– Гадаю, зараз ми бачимо таку собі війну нервів навколо країн Балтії. Думаю, Путін вважає, що Захід насправді несерйозно ставиться до проблем Балтії в рамках НАТО, що НАТО не має справжніх планів захисту Балтії, не має військових сил у Балтії, що процес ухвалення рішень у НАТО доволі повільний і що союзові буде важко впоратися з такою гібридною війною, яка була в Україні. Думаю, Путін вважає, що варто зараз підняти трохи напруженість у Балтії й побачити, як Захід відреагує. І якщо відповідь буде рішуча, він знову відступить. Але якщо відповідь буде слабка, він продовжить провокації.

Якщо Путін зайде надто далеко, може виникнути дуже небезпечна воєнна конфронтація

Президент Обама виступив, я вважаю, з дуже сильною промовою в Таллінні, так само, як він перед тим виступив із сильною промовою у Варшаві, і на саміті НАТО цього року ухвалили низку важливих рішень щодо захисту Балтії, але все це ще на дуже ранній стадії. І я думаю, що протягом наступних півтора – трьох років принаймні ще будуть сумніви щодо здатності захистити Балтію, і Путін може скористатися з цього – я думаю, до речі, що це дуже небезпечно. Але я думаю, що Захід насправді серйозно ставиться до захисту Балтії, і якщо Путін зайде надто далеко, може виникнути дуже небезпечна воєнна конфронтація.

– Що конкретно західні країни – США, Європейський союз, НАТО – можуть зробити для того, щоб зупинити Путіна, вже зараз?

Режим Путіна вкрав десятки мільярдів доларів у російського народу і відмиває їх у західних країнах

– Те, що Захід мав би зробити реально, – це почати полювання на брудні російські гроші, бо ж це справжній скандал: режим Путіна вкрав десятки мільярдів доларів у російського народу і відмиває їх у західних країнах – в Австрії, в Латвії, на Кіпрі, і перш за все в лондонському Сіті. Я думаю, це було дуже потужною зброєю Кремля в корумпуванні західної системи. Але ми, якщо захочемо, можемо це змінити. Ми маємо шукати ці гроші, ми маємо заморожувати ці викрадені кошти, і ми також маємо переслідувати юристів, банкірів і бухгалтерів, які були співучасниками цієї крадіжки. Це стало б дуже суворим сигналом для путінського режиму і водночас сигналом для російського народу, що ми на їхньому боці, ми проти тих, хто крав у росіян гроші.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG