Доступність посилання

ТОП новини

«Стан армійських частин дуже плачевний» – боєць «Азову»


Людям остогидло бачити одні й ті самі обличчя – доброволець «Азову»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Людям остогидло бачити одні й ті самі обличчя – доброволець «Азову»

Випрацьовувати механізм голосування для бійців потрібно було заздалегідь, переконаний черкаський боєць добровольчого полку «Азов» Сергій, який ненадовго повернувся до Черкас. В інтерв’ю Радіо Свобода він поділився своїми спостереженнями про настрої бійців щодо виборів та розповів, чого найбільше потребують українські вояки на передовій.

– Як потрібно було вирішувати питання щодо голосування військових у зоні АТО?

– Мені здається, що це треба було робити задовго до виборів. Місяць-два назад потрібно було все-таки випрацювати якийсь механізм. Чи то зробити якісь відкріпні талони і просто повезти їх в зону АТО. Потрібно було зібрати дані усіх тих, хто бажає зробити свій вибір. І дати їм таку можливість. Щоб навіть не вивозити їх додому, бо я розумію, що це накладно для багатьох. А просто на місці, у військових частинах, у батальйонах зробити маленькі вибори. І люди змогли б проголосувати, тому що, солдати, мабуть, найперші, хто має право і повинні голосувати на цих виборах.

– Які настрої в українських вояків щодо парламентських виборів?

Багато людей пов’язують затишшя з цими виборами і передбачають активізацію бойових дій

– Зараз бійців більше цікавить не те, хто прийде до влади. Хоча це питання теж усюди ставлять. Особливо враховуючи, що багато представників добровольчих батальйонів ідуть до влади. Їх більше цікавить, який настрій, характер буде у протистоянні на сході. Багато людей пов’язують затишшя з цими виборами і передбачають активізацію бойових дій. У них голови радше цим зайняті, а не тим, хто прийде до влади.

– Як військові ставляться до того, що командири батальйонів балотуються до Верховної Ради?

Але є велика кількість заслужених людей, які вітаються усіма батальйонами, які, якщо пройдуть, представлятимуть людей

– Багато хто наживається на цьому і багато людей ідуть на вибори, не маючи особливих заслуг у бойових діях, не маючи певного авторитету серед людей. Багато хто робить собі піар-кампанію. Але є велика кількість заслужених людей, які вітаються усіма батальйонами, які, якщо пройдуть, представлятимуть людей. Тому що повинна бути людина, яка відчуває настрої військових. Людям уже остогидло бачити однакові обличчя, однакові дії.

– Що на передовій зараз найбільше потрібно хлопцям?

У нас з матеріальним постачанням добре. Але от наші друзі з військової частини попросили спальники, теплі речі

– Матеріально, от особливо про свій батальйон, не скажу. Тому що у нас з матеріальним постачанням добре. Але от наші друзі з сусідньої військової частини попросили спальники, теплі речі. Тому що у них із цим погано. Попросили нас придбати бензопилу. Тому що у них обігрів переважно дровами, а їх неможливо пиляти. Ті, хто в польових умовах на блокпостах, у них зараз велика проблема, як обігрітися.

Взуття – це завжди було проблемним питанням. Зараз буде холодно, люди мерзнуть. Із речами все нормально, а якісного взуття немає. Часто стикаємося з тим, що люди надсилають речі і, можливо, не задумуються – як, з якою метою. Коли на батальйон або конкретно на наш підрозділ надходить три ящики мила, яким можуть користуватися кілька місяців батальйон, а вони надходять для користування 30 людей. Ти наче й вдячний, але начебто і не знаєш, що з тим робити.

Порошенко заявив про узгодження єдиних кандидатів від Блоку в Черкасах
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:54 0:00


– Під час останнього візиту на Черкащину, президент України Петро Порошенко сказав, що насамперед теплим одягом мають бути забезпечені війська у зоні АТО. Він вважає, що українських вояків потрібно споряджати за сучасними технологіями. Зокрема, замість буржуйок, потрібні вже більш сучасні методи системи обігріву. Який рівень забезпечення військових на передовій?

Якщо у добровольчих батальйонів через певну розкрутку ще більш-менш із постачанням, то стан армійських частин дуже плачевний

– Справа президента, звичайно, балакати і казати хороші речі, щоб нам допомагали. Тому що, він, мабуть, зараз, більше занепокоєний, щоб витрачати гроші на вибори, а не на солдат. Але якщо у добровольчих батальйонів через певну розкрутку ще більш-менш із постачанням, то стан армійських частин дуже плачевний. Друг із десанту розповідав, що у них улюбленою стравою були змії. Вони їх виловлювали на полігоні, бо їм уже остогидли ті консерви. Ну і так само – буржуйки не буржуйки – якщо з розумом усе перерозподіляти, на блокпостах люди будуть тільки раді. Особливо ті, які живуть у цих армійських наметах. Тобто, не всюди вони є.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG