Доступність посилання

ТОП новини

Про становище на блокпості № 32 біля Смілого надходить суперечлива інформація


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Про становище на блокпості № 32 українських сил біля села Смілого в Луганській області, який останніми днями був місцем інтенсивних обстрілів і про оточення якого надходили численні заяви, в суботу вдень надходить суперечлива інформація.

«Громадське телебачення» наводить у суботу слова командувача антитерористичної операції на Луганщині Ігоря Воронченка, що зараз ведуться переговори про забезпечення бійців 32-го блокпосту. За цими словами, переговори з бойовиками про це веде керівник спостерігачів від Росії, заступник головнокомандувача сухопутних військ Росії, генерал-лейтенант Олександр Ленцов.

Також Воронченко повідомив, що наразі втрат серед бійців немає.

«Громадське» також наводить слова, як воно повідомляє, бійців цього і сусіднього 31-го блокпостів, що бойовики обстрілюють 32-й блокпост із гаубиць і дали військовослужбовцям день на те, щоб здатися, а також про те, що ситуація на 32-му блокпості дуже важка, немає боєприпасів, у суботу закінчилася вода, однак, поки йдуть переговори, «керівництво підтримує, як може».

Телепрограма «Подробиці», зі свого боку, подає в суботу слова людини, яку називає одним із бійців біля Смілого, що там 112 солдатів Національної гвардії «вже другий тиждень перебувають в оточенні», що в них «закінчилися боєприпаси, вода і їжа», а «допомога не приходить, керівництво на прохання не реагує».

За цими словами, сепаратисти пообіцяли знищити солдатів у день виборів, у неділю.

Схожу інформацію, про повне оточення 32-го блокпосту і про те, що він уже 50 годин без води, написав у суботу у фейсбуці й журналіст Андрій Цаплієнко, але не навів ніяких джерел цієї інформації.

Натомість український кадровий військовий і блогер Василь Головещенко, більше відомий на псевдо «Позивний Маршал», різкими словами закликав у суботу у фейсбуці «не сипати паніку», бо «війна йде на всіх фронтах», і висловив упевненість, що бійці на 32-му блокпості витримають. Перебуваючи сам під Донецьком, він повідомив, що з приводу становища на цьому блокпості міністр оборони запевнив, що становище там підконтрольне, а провізію людям уже везуть. «Їх ніхто не забув, і люди працюють над тим, щоб прийшла допомога і їх звідти вивели або посилили», – написав «Позивний Маршал».

Раніше в суботу у прес-центрі АТО заявили, що становище навколо 23-го блокпосту під Смілим «без змін»: «Об’єкт перебуває під нашим контролем. Морально-психологічний стан особового складу, який несе службу на блокпості, дозволяє якісно виконувати визначені завдання».

Також і в інформаційно-аналітичному центрі Ради національної безпеки і оборони заявляли в суботу, що ситуація на 32-му блокпості «контрольована», у військових достатньо зброї та боєприпасів, щоб відбити можливий напад. «У разі необхідності підрозділи Збройних сил готові надати підкріплення захисникам цього блокпосту. Для цього сформовані резервні бронегрупи», – заявили в ІАЦ РНБО.

Становище в цій місцевості різко загострилося в середині місяця після наступу сепаратистів. Відтоді засоби інформації і користувачі соцмереж багато разів заявляли, що два блокпости, 31-й і 32-й, опинилися в оточенні, силовики щоразу заперечували факт оточення.

Незалежних підтверджень чи заперечень усіх заяв про становище там, і нинішніх, і попередніми днями, немає.

XS
SM
MD
LG