Доступність посилання

ТОП новини

Донеччина: вибори на лінії фронту


На Донеччині сподіваються на припинення військових дій
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

На Донеччині сподіваються на припинення військових дій

Менше половини жителів Донецької області, близько 42%, мали змогу проголосувати за склад нової Верховної Ради. Решта ж українців Донецької області проживають на окупованих бойовиками територіях, де не відкрилась жодна виборча дільниця. Проросійські бойовики навіть обстріляли чотирьох донеччан що хотіли проголосувати у приміщенні школи, де раніше завжди розташовувалась їхня дільниця. Втім, на тих територіях, що під контролем української армії, волевиявлення пройшло без значних порушень. Втім, за даними ЦВК, рівень явки на Донеччині залишається одним із найнижчих по Україні.

Із 3,3 мільйона жителів Донеччини проголосувати мали змогу лише 1,4 мільйона людей – решта територій, де живуть 1,9 мільйона українців, були відрізані від виборчого процесу.

Таким чином, явка на 16:00 складала 26,65% від тих, хто все ж мав змогу голосувати – про це йдеться в повідомленні прес-служби спільної моніторингової кампанії ДОО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі «Опора» в Донецькій області. Фактично, це означає, що проголосував кожен четвертий із тих, хто проживає саме на вільних від бойовиків територіях, де відкрились виборчі дільниці.

Втім значна кількість жителів не мали змоги віддати голос – окупувавши частину Донецької області, проросійські бойовики позбавили права голосу.

Для порівняння, на президентських виборах у 2014 році свій голос віддали 10,8%, а на парламентських виборах 2012 року – 46,9% мешканців Донецької області.

Донецьк: бойовики обстріляли чотирьох виборців, що хотіли проголосувати

Значна частина жителів Донбасу були позбавлені змоги проголосувати та обрати Верховну Раду України. Зокрема, йдеться про окуповані бойовиками угруповань «ДНР» та «ЛНР» території: у Донецьку, Макіївці, Горлівці, Торезі, Єнакієвому, Шахтарську та ще низці міст Донецької області не відкрилось жодної виборчої дільниці.

Не знаючи про те, що у рідному місті не відкрилась для голосування жодна дільниця, четверо виборців із Донецька потрапили під обстріл бойовиків із «ДНР». Про цей інцидент вони розповіли спостерігачам.

«Ми з друзями сьогодні вирішили проголосувати на виборах і пішли на дільницю, де зазвичай голосуємо. Вона розташована у школі №114 в Петрівському районі Донецька, – говорить мешканець міста. – Коли ми прийшли туди, на вході стояв чоловік, у якого ми спитали, чи можна тут проголосувати. Він сказав, «зараз все вирішимо» і зайшов у приміщення школи. Після цього з будівлі по нас випустили автоматну чергу, ми ледь врятувались, бо вчасно добігли до машини».

Порушення у Слов’янську: зайві бюлетені, агітація в день виборів, відкрита скринька

Журналіст Радіо Свобода Дмитро Шурхало повідомив, що поспілкувався з виконувачем обов’язків міського голови міста Олегом Зонтовим про перебіг виборів у Слов’янську. Зонтов із посиланням на місцеву міліцію повідомив про сім випадків порушень виборчого законодавства. Зокрема, зафіксовано кілька випадків, коли вимушеним переселенцям видавали по два бюлетені для голосування замість одного, хоча вони не мали права віддавати голос за кандидата від округу.

Окрім того, спостерігачі знають випадки, коли виборець, який мав голосувати на дому, проголосував безпосередньо на дільниці. Також зафіксували, як на дільницю привезли вже відчиненою пересувну скриньку для голосування, що є значним порушенням.

А на одній із дільниць у Слов’янську в кабінках не було світла, відповідно, виборці не мали змоги повноцінно розібратись у виборчих бюлетенях та подекуди були змушені виходити з кабінки та голосувати за її межами.

Порушив заборону на агітацію в день виборів кандидат у народні депутати Сергій Білогородський, що підвозив людей до місця голосування. Юристи роз’яснюють, що за виборчим законодавством, цей факт містить ознаки непрямого підкупу виборців.

Маріуполь: виборці не постраждали від газу на дільниці

На дільниці округу №57 у Маріуполі невідомі розпилили газ, повідомляють спостерігачі від КВУ та «Опори». За їхніми словами, в результаті інциденту ніхто не постраждав, члени комісії провітрили приміщення, зараз голосування на дільничній комісії відновлено.

Крім того, за словами спостерігачів, бюлетені весь час були під наглядом, тому порушень вдалося уникнути. Очевидці вважають, що невідомий розпилював газ, аби спостерігачі покинули місце за межами кабінки для голосування.

РНБО: сили АТО посилено захищають безпеку виборів
Підрозділи сил АТО несуть службу у посиленому режимі, аби гарантувати безпеку демократичних виборів, запобігти диверсіям та терористичним актам. Про це повідомив під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі заступник керівника Інформаційно-аналітичного центру РНБО Володимир Полевий.

«Що стосується безпеки, вибори проходять без надзвичайних ситуацій, серйозних проблем не зафіксовано. На даний момент проголосували вже близько 80% військовослужбовців, які знаходяться у зоні АТО», – зазначив він.

РНБО також повідомляє, що на Донеччині на виборчій дільниці виборчого округу № 59 працівники підрозділу патрульної служби міліції «Дніпро-1» у спостерігача від одного з кандидатів в сумці виявили гранату РГД-5.

Водночас, РНБО фіксує, що за минулу добу активність бойовиків у зоні АТО порівняно з минулими днями зменшилась. Людських втрат серед українських військових немає, поранені три військовослужбовці.

Літня жінка на виборчій дільниці у Слов'янську, 26 жовтня 2014 року
Літня жінка на виборчій дільниці у Слов'янську, 26 жовтня 2014 року

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG