Доступність посилання

ТОП новини

Вибори на Львівщині – Порошенко програє Яценюку


Львів – 70% виборців Львівщини взяли участь у дострокових парламентських виборах, за останніми даними ЦВК. І це найвища явка по Україні. За попередньою інформацією, виборці віддали більше голосів «Народному фронту» Арсенія Яценюка, аніж блоку Петра Порошенка.

Явка виборців на цих дострокових парламентських виборах була такою ж як і у 2012 році. Тоді на дільниці прийшли 67% людей. Вибір галичан два роки тому був прогнозований – вони голосували проти регіоналів, а відтак віддали свої голоси ВО «Свобода», «Батьківщині» і УДАРу.

На цей раз довелось обирати поміж демократичними силами і через це більше половини виборців області ще у день голосування не визначились, кого підтримати. Перед виборчими кабінками люди уважно читали бюлетені і говорили Радіо Свобода про те, що не знають, кому віддати свій голос.

ВО «Свобода» низько впала

За попередніми даними Комітету виборців Львівщини, на всіх округах області лідирує «Народний фронт» Арсенія Яценюка. З невеликим відривом йому поступається Блок Петра Порошенка. А далі голоси розділились між «Самопоміччю», Радикальною партією Олега Ляшка і ВО «Свобода».

Якщо у 2012 партія Олега Тягнибока була лідером перегонів, на Львівщині цю політичну силу підтримали більше 38% виборців, то цього разу результат по області буде утричі меншим.

Те, що «Народний фронт» отримав найбільше голосів виборців Львівщини, експерти пояснюють тим, що люди підтримали Арсенія Яценюка на посаді прем’єр-міністра. А ще останній візит у Львів глави уряду за кілька днів до виборів теж мало вплив на виборців. Товариство Арсенію Яценюку склав мер Львова Андрій Садовий.

Для львів’ян не стало несподіванкою, що у Верховну Раду пройде «Самопоміч», до слова, ця партія була сформована нашвидкоруч з однойменної громадської організації мера Львова. Потужний піар, грамотні політтехнологічні ходи, врахування моделі поведінки електорату, медійна підтримка центральних каналів і підпорядкованих міському голові Андрію Садовому львівських ЗМІ – принесли новій політичній силі високий результат. Експерти пов’язують Андрія Садового з олігархом Ігорем Коломойським і вже пророкують, що львівський мер претендуватиме на президентське крісло. Адже після парламентських виборів у 2012 році львівський мер працював над створенням власного іміджу на всеукраїнському рівні.

«Самопоміч» у мешканців інших міст асоціюється зі Львовом, відтак з комфортом, спокоєм, красою, кавою і відпочинком. Від киян, житомирян, вінничан, дніпропетровців довелось чути, що вони б хотіли, щоб Андрій Садовий у них зробив таке місто, як Львів.

Фаріон і Сех – на вихід

Ситуація на мажоритарних округах області інша. За попередніми даними, виборці підтримали кандидатів від Блоку Порошенка і самовисуванців.

Ці вибори програла «свободівка» Ірина Фаріон. Якщо два роки тому вона була лідером за кількістю отриманих голосів, понад 70%, то на цей раз посідає третє місце, з меншим у чотири рази відсотком. Виборці не вибачили Ірині Фаріон брехні щодо її комуністичного минулого. Не потрапляє у парламент, за попередньою інформацією, і приятелька Ірини Фаріон – «свободівка» Ірина Сех, яка порушувала закон, суміщаючи посаду голови Львівської ОДА і народного депутата.

Натомість у нову Верховну Раду потрапляє у списку Опозиційного блоку Тарас Козак, людина Віктора Медведчука. На виборах у 2012 році проти нього об’єднались усі демократичні сили. Також, за попереднім підрахунком, у парламенті будуть рідні брати, місцеві олігархи – Ярослав і Богдан Дубневичі, проти яких на минулих виборах теж об’єднались опозиціонери. Втім на цей раз вони були висуванцями від Блоку Петра Порошенка. На округах зумисно не виставили сильних опонентів. Саме підтримка президентом львівських бізнесменів, наголошують експерти, зашкодив результату президентській партії на Львівщині. У ЗМІ є численні публікації щодо кримінальних справ, пов’язаних з бізнесом Дубневичів. Втім брати це заперечують.

Вже очевидно, що ці вибори лише підтвердужють, що майбутнє президента Петра Порошенка залежить від того, чи зможе він звільнитись від впливу олігархів, щоб провести реформи у країні

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG