Доступність посилання

ТОП новини

Венеціанська комісія оприлюднила висновки щодо конституційної реформи Порошенка


©Shutterstock
©Shutterstock

Венеціанська комісія (Європейська комісія «За демократію через право») оприлюднила висновки щодо проекту закону про внесення змін до Конституції України, який пропонує президент України Петро Порошенко. Про це йдеться у висновках комісії стосовного відповідного законопроекту.

Венеціанська комісія позитивно оцінює пропозицію скасувати імперативний мандат та загальний нагляд Генпрокуратури, що є «довгоочікуваним і повинно вітатися» – «скасування наглядових повноважень прокуратури є особливо важливим кроком вперед».

У висновках також зазначається, що проектом конституційних змін передбачено передачу повноважень від парламенту до президента.

«Президентові надається право призначати і звільняти деяких ключових високих державних чиновників без участі будь-яких інших державних органів. Президент призначатиме представників у регіонах і районах, завданням яких буде контроль місцевих органів влади та координація державних адміністрацій. Тому повноваження президента в цілому значно посилені», – йдеться у висновках комісії.

Венеціанська комісія також позитивно оцінили запропоновані в проекті принципи децентралізації влади.

Водночас представники Венеціанської комісії критично оцінили той факт, що проектом змін до Конституції не передбачено реформування судової системи.

«Комісія знову наполегливо закликає українську владу швидко продовжити реформи судової системи у відповідності до чинних стандартів незалежності», – наголошується у висновках.

26 червня президент України Петро Порошенко зареєстрував проект змін до Конституції.

10 жовтня Венеціанська комісія розглянула і схвалила попередній висновок щодо проекту закону про внесення змін до Конституції України, який був внесений президентом України.

XS
SM
MD
LG