Доступність посилання

ТОП новини

У ЗМІ Росії зробили із Кличка мисливця за екс-радником Януковича


Віталій Кличко
Віталій Кличко

Російський «1 канал» поширив – у контексті парламентських виборів в Україні – відео з буцімто кадрами жертв на Донбасі, а інші російські ЗМІ звинувачують Кличка у замовленні викрадення людини на території Російської Федерації.

Російські ЗМІ активно висвітлюють позачергові вибори до Верховної Ради України. Один із російських каналів поширив відео з провокацією від так званого «Кібер-Беркуту». У «день тиші» члени цієї організації зламали бігборди в Києві, і на них почали з’являтись зображення з фотографіями буцімто жертв війни на Донбасі і українських політиків. Відео цієї провокації поширив російський «1 канал». Матеріал вийшов під заголовком: «Страшні кадри на Донбасі, які не покажуть українські канали, все-таки побачили кияни». В якості фотографії «жертв з Донбасу» продемонстрували фото 1995 року з Чечні, на якому відображене перепоховання мирних жителів Грозного.

Ще один сюжет, що містить дезінформацію, поширили російські канали «НТВ» і LifeNews. Раніше ці вони повідомляли про так званого заступника начальника ГУ МВС України у місті Києві Юрія Спаського, якого затримали на території Росії. Мовиться, що до Росії екс-чиновник приїхав щоб викрасти і привезти в Україну радника екс-президента України Віктора Януковича – Андрія Портнова.

«Але опустити бюлетень в урну з різних причин змогли не всі. Навряд чи це зміг зробити і колишній заступник начальника міліції громадської безпеки Києва Юрій Спаський – він утримується зараз в одному зі столичних СІЗО», – йдеться у сюжеті.


Цікаво що не тільки «НТВ» і LifeNews, а й інші російські ЗМІ також пишуть про Спаського, проте чоловік на фото, яке демонструють, не має нічого спільного із тим, кого показують у відеозаписі. Наприклад за версією газети «Московський комсомолець», затриманий – заступник начальника ГУ МВС України у Київській області. За версією «НТВ» – це та ж посада, тільки у місті Києві. На відеозаписі хлопець – молодший за реального Спаського – розповідає про те, що викрасти і привезти в Україну Портнова йому доручив Віталій Кличко, та не безкоштовно, запропонував мільйон доларів.

На сайті «Кримінальна Україна» є фотодоказ того, що Спаський існує, і не у СІЗО в Росії, а вдома, в Україні. Більше того, він сфотографувався на тлі сайту «Московский комсомолец» біля свого комп’ютера. Той самий чоловік і на фото на офіційному веб-порталі МВС України. А також його фото можна знайти і в інших інтернетних ЗМІ.

Кого ж затримали на території Росії – незрозуміло. Радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко припускає, що це може бути громадянин України, з таким самим ім’ям і прізвищем.

А от сам Андрій Портнов, який зараз проживає на території Росії, дав з приводу цього ексклюзивне інтерв’ю каналу LifeNews: «Він повинен був мене викрасти, щоб потім в Україні так званий революційний трибунал ухвалив рішення. Революційний трибунал – це коли група із 3-5 недоуків, одягнувшись в маски і військову форму під виглядом активістів, які ведуть боротьбу за національні цінності, як їм здається, мають право ухвалювати рішення щодо тих чи інших осіб та піддавати їх екзекуціям, як ви зараз спостерігаєте в ЗМІ, які сьогодні відбуваються в Україні».

Віктор Янукович і Андрій Портнов
Віктор Янукович і Андрій Портнов

28 травня 2014 року прокуратура у місті Києві відкрила кримінальні провадження проти колишнього заступника глави адміністрації президента Андрія Портнова.

«У червні 2010 року Портнов, використовуючи своє службове становище, незаконно очолив кафедру конституційного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, а також заволодів коштами університету», – мовиться у повідомленні. При цьому він жодного разу не з’являвся на лекціях, але отримував зарплату. Крім того, як зазначено, щоб впливати на судову систему України – вже як представник вищого навчального закладу – Портнов став членом Вищої ради юстиції.

В інших матеріалах каналу Lifenews зазначають, що МВС України буцімто «відхрестилось» від Юрія Спаського, і цитують частину заяви Антона Геращенка. Але тільки не ту, в якій йдеться про реального чиновника.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG