Доступність посилання

ТОП новини

Нові львівські обличчя у парламенті


Що думають у Львові про нових політиків?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Що думають у Львові про нових політиків?

Львів – Виборці Львівщини голосували за нових людей, бо хочуть перезавантаження парламенту. Однак далеко не всі вірять у те, що нові депутати змінять країну, тому називають новий парламент перехідним.

Лідером на дострокових виборах на Львівщині є «Народний фронт» Арсенія Яценюка. Натомість у мажоритарних округах перемагають кандидати від «Блоку Петра Порошенка» і самовисуванці.

Запит на проведення люстрації, мир у державі й нові обличчя – і на мажоритарних округах обрано лише одного політика з минулого парламенту – Ярослава Дубневича. У нього не було сильного опонента, а тому люди голосували за того, кого знали. Всі решта обраних парламентарів в області – нові обличчя. Однак частина з них відома виборцям з минулих перегонів у 2012 році, коли вони програли вибори «свободівцям» і опозиціонерам.

Так цього разу у Верховну Раду потрапляє, за попередніми підрахунками, і брат «старого» парламентаря Ярослава Дубневича – місцевий олігарх Богдан Дубневич, проти якого на попередніх парламентських виборах об’єднались демократичні сили, звинувачуючи підприємця у кримінальних справах. Серед мажоритарників лідером перегонів є майданівець, самовисуванець Володимир Парасюк.

Представники ВО «Свобода», які легко здобули голоси виборців у 2012 році, на цей раз у парламент не проходять. Ірина Фаріон та Ірина Сех посіли треті місця за кількістю голосів. Цей факт став топ-темою соціальних мереж і медіа. Брат Олега Тягнибока – Андрій – програв вибори Андрію Лопушанському, народному депутату в 2006-2007 роках, колишньому першому заступнику голови правління «Нафтогаз України».

Не ризикнув вкотре боротись на мажоритарці екс-митник і податківець часів президенства Кучми – Тарас Козак, соратник Віктора Медведчука. Тараса Козака у 2003-2004 роках львівські підприємці звинувачували у тиску на бізнес із політичних мотивів. Втім, на цей раз у Раду він проходить за списком «Опозиційного блоку».

У списках нових львів’ян – обмаль

У списках «Народного фронту» і «Блоку Петра Порошенка» налічується близько 20 старих політиків, екс-львів’ян, які працювали на різних посадах, але знову отримають депутатський мандат. А ось із нових політиків за списком «Народного фронту» проходить лише начальник управління юстиції Львівщини Микола Кадикало.

Найбільше львів’ян у списку нової партії «Самопоміч» Андрія Садового. Хоча сам мер у парламент не потрапляє, зрештою він не мав такого наміру, але щонайменше семеро мешканців міста Лева стануть народними депутатами. І саме фракція «Самопоміч» може створити львівське лобі.

Радикальна партія Олега Ляшка у Раду вперше провела одного львів’янина – 81- річного Юрія Шухевича, сина головнокомандувача УПА.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG