Доступність посилання

ТОП новини

ЄС шкодує через заяви Москви про визнання сепаратистських виборів на Донбасі


Євросоюз закликає Росію використати свій вплив на сепаратистів і зробити все, щоб вибори у регіонах Донбасу, які наразі контролюють сепаратисти, були проведені за українським законодавством. Про це йдеться у заяві ЄС.

«Проведення «президентських» і «парламентських» «виборів», про які заявляє самопроголошена влада, суперечить букві і духу «мінського протоколу» і підриває прогрес на шляху до знаходження дієвого політичного рішення у цьому контексті. ЄС не визнає їх. Ми закликаємо Росію використати свій вплив для створення підґрунтя для проведення виборів за українським законодавством. Це буде вагомий внесок в імплементацію «мінського протоколу», – наголошується у заяві ЄС.

Євросоюз висловлює жаль через заяви міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова, що Москва визнає результати сепаратистських виборів на сході України.

«Ми шкодуємо висловлюваннями міністра Лаврова щодо визнання Росією майбутніх виборів «на територіях, які називають себе Луганською і Донецькою народними республіками» у контексті імплементації «мінського протоколу», – мовиться у повідомленні ЄС.

Сьогодні, 29 жовтня, голова представництва ЄС у Росії Вігаудас Ушацкас заявив, що заяви Москви про визнання сепаратистських виборів на Донбасі, ще більше погіршать відноси між Росією та Євросоюзом.

«Це не буде сприяти тій зацікавленості, яку ми маємо в ЄС, щоб переглянути санкції, і, я боюся, що це може спричинити наступні негативні наслідки, яких ми хотіли б уникнути. Ми здивовані тим, що Росія готова визнати і направити спостерігачів на вибори, які призначені самопроголошеною владою і які суперечать «мінським домовленостям», – наголосив Ушацкас.

Тим часом Москва планує визнавати «вибори», які організовують сепаратисти в Донецькій і Луганській областях України. Про це заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Офіційний Київ називає підтримку Росією голосування на Донбасі «деструктивною і провокаційною».

Одним з пунктів «мінського протоколу» від 5 вересня є забезпечення «проведення дострокових місцевих виборів згідно з законом України «Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей».

Згідно з цим законом, місцеві вибори в окремих районах Донбасу призначені на 7 грудня.

Сепаратисти ж планують провести свої «вибори» на частині території Донбасу, яку вони наразі контролюють, 2 листопада.

XS
SM
MD
LG