Доступність посилання

ТОП новини

Вибори 2 листопада на Донбасі відповідають «мінським домовленостям» – МЗС Росії


Позиція сепаратистів щодо проведення так званих «виборів» на підконтрольній їм території Донбасу є «правомірною» і відповідає «мінським домовленостям». Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ Росії.

«Згідно з «мінськими домовленостями» між представниками президента України і ополченцями Південного Сходу за участю представників Росії та ОБСЄ, проведення згаданих виборів погоджено у період з 19 жовтня по 3 листопада. Посилання на те, що підписаний 16 жовтня Петром Порошенком закон про особливий порядок самоврядування на зазначених територіях встановив дату виборів 7 грудня, суперечать «мінським домовленостям». Дата 7 грудня була включена у закон довільно, в односторонньому порядку, без будь-якого обговорення з ополченцями», – мовиться у заяві.

У російському МЗС зазначають також, що закон, підписаний президентом Порошенком, не може бути застосованим на практиці, оскільки «у ньому не визначені конкретні райони його дії».

«Це питання перебуває у підвішеному стані до ухвалення додаткового рішення Верховної Ради. Але таке рішення не може бути ухвалено, оскільки Київ відкликав свій підпис під документом, що встановлює координати лінії роз’єднання між українськими силовиками і ополченцями», – зазначають у зовнішньополітичному відомстві Росії.

У РНБО заявили, що українська сторона не укладала ніяких домовленостей з сепаратистами про облаштування буферної зони.

«Неможливо відкликати те, чого не було», – сказав речник РНБО Андрій Лисенко з приводу заяв про відкликання підпису, з якими виступали вранці сепаратисти.

За його словами, «мінські домовленості» не передбачають відхід з населених пунктів, які були зайняті сторонами на час підписання протоколу. «Донецький аеропорт залишався, залишається і буде залишатися під контролем українських військових», – наголосив Лисенко.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун засуджує плани проросійських сепаратистів на сході України провести «вибори» 2 листопада. Він наголошує, що ці «вибори» «серйозно підривають» «мінські домовленості».

Євросоюз закликав Росію використати свій вплив на сепаратистів і зробити все, щоб вибори у регіонах Донбасу, які наразі контролюють сепаратисти, були проведені за українським законодавством. Також ЄС висловив жаль через заяви міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова, що Москва визнає результати сепаратистських виборів на сході України.

29 жовтня голова представництва ЄС у Росії Вігаудас Ушацкас заявив, що заяви Москви про визнання сепаратистських виборів на Донбасі ще більше погіршать відноси між Росією та Євросоюзом, і це може «може спричинити наступні негативні наслідки».

США назвали ці «вибори» нелегальними.

Президент України Петро Порошенко застеріг Москву, що підтримка сепаратистських виборів може зруйнувати шанси на встановлення миру у регіоні.

Тим часом Москва планує визнавати «вибори», які організовують сепаратисти в Донецькій і Луганській областях України. Про це заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Офіційний Київ називає підтримку Росією голосування на Донбасі «деструктивною і провокаційною».

Одним з пунктів «мінського протоколу» від 5 вересня є забезпечення «проведення дострокових місцевих виборів згідно з законом України «Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей». Ніяких часових рамок виборів «мінські домовленості» не визначають.

Згідно з цим законом, місцеві вибори в окремих районах Донбасу призначені на 7 грудня.

Сепаратисти ж планують провести свої «вибори» на частині території Донбасу, яку вони наразі контролюють, 2 листопада.

XS
SM
MD
LG