Доступність посилання

ТОП новини

Росія вимагає від України гарантій передоплати поставок газу


Росія заявляє, що газова суперечка з Україною не буде вирішена, поки Євросоюз не гарантує передоплату Києвом поставок газу, який він хоче отримати від Москви взимку.

Міністр енергетики Росії Олександр Новак після тристоронніх газових переговорів у Брюсселі, які почалися 29 жовтня і затяглися до ночі, заявив, що сторони погодили «базові параметри» документів, що встановлюють ціни, обсяги і механізм реструктуризації заборгованості України за газ.

Водночас, як заявив Новак, Росія не відновить поставки газу до України, якщо не матиме гарантій оплати.

«Якщо немає грошей – газу не буде», – сказав російський міністр.

Зі свого боку, глава «Газпрому» Олексій Міллер заявив , що ніяких угод по газу не буде підписано, якщо Україна і ЄС не досягнуть домовленості про фінансові гарантії оплати поставок.

«Газпром» оцінює загальний борг України за раніше поставлений газ у п’ять мільярдів доларів.

21 жовтня у Брюсселі відбулися тристоронні газові переговори, на яких були присутні міністр енергетики Росії Олександр Новак, його український колега Юрій Продан, а також єврокомісар з енергетики Ґюнтер Еттінґер.

Продан повідомив, що під час цих переговорів не було досягнуто домовленостей щодо юридичного оформлення проміжної угоди.

Олександр Новак каже, що ціна газу для України становитиме 385 доларів за тисячу кубів, що, за його словами, на 100 доларів менше, ніж Москва вимагала тиждень тому.

XS
SM
MD
LG