Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк: Київ розраховує на ціну газу в 378 доларів до кінця року, 365 – на початку наступного


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Україна розраховує на ціну на російський газ 378 доларів за тисячу кубометрів у четвертому кварталі цього року і 365 доларів – у першому кварталі 2015 року. Про це під час засідання уряду повідомив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

«Зараз ми підійшли до позиції, коли ціна визначатиметься за формулою, яка є безпосередньо в контракті, при цьому на цю формулу впливає вартість нафти, що значно знизилася», – додав прем’єр.

Крім того, голова уряду нагадав, що раніше спільна позиція України і Євросоюзу за ціною на російський газ була такою: у літній сезон ціна повинна становити 325 доларів за тисячу кубометрів, у зимовий період, коли ростуть ціни на енергоносії – 385 доларів.

Україна купуватиме газ по 378 доларів у цьому кварталі - Яценюк
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

Водночас, як наголосив Яценюк, вже доставлений в Україну газ оплачуватимуть за ціною 268 доларів за тисячу кубів.

«Газпром» може розцінювати це по-своєму, але наша позиція, що вже доставлений в Україну газ буде оплачуватися за ціною 268 доларів», – сказав голова уряду.

У зв’язку з цим прем’єр повідомив, що в Україні для цього на рахунках зберігається 3,1 мільярда доларів як фінансова допомога Міжнародного валютного фонду і Європейського союзу.

Газові переговори у Брюсселі, що розпочалися 29 жовтня, мають продовжитися сьогодні ввечері.

Міністр енергетики Росії Олександр Новак сьогодні вранці заявив, що Україна й Росія узгодили базові умови поновлення поставок газу в зимовий період. Водночас Москва заявляє, що газова суперечка з Україною не буде вирішена, поки Євросоюз не гарантує передоплату Києвом поставок газу, який він хоче отримати від Москви взимку.

XS
SM
MD
LG