Доступність посилання

ТОП новини

У Британії зросли ціни на газ через невизначеність на переговорах Росії і України


©Shutterstock
©Shutterstock

Лондон – Ціни на природний газ помітно зросли у Великій Британії, тоді як постачання газу з Норвегії знизились, на тлі глухого кута на брюссельських газових переговорах між Україною, Євросоюзом і Росією. Газотрейдери пояснюють зростання ціни на газ у Сполученому Королівстві саме подальшими безрезультатними переговорами у Брюсселі. Тим часом у Брюсселі й далі точаться дискусії у тристоронньому форматі.

Газопостачання від Норвегії, основного газового партнера Сполученого Королівства, зазнали помітного уповільнення, що, у свою чергу, призвело до недозаповнення газових резервуарів Британії.

Загалом до британських газосховищ востаннє було закачано близько 181 мільйона кубічних метрів газу, тоді як потреба становила 219 мільйонів кубічних метрів.

Фахівці у газовій галузі тим часом зазначають, що ціни на газ у Сполученому Королівстві можуть різко піднятися, у разі якщо Росія обмежить свої газопостачання до Європи. Це підтверджує також і речниця Національної системи енергопостачань Британії Ісобель Равлі.

«Будь які перебої з російськими газопостачаннями до Європи можуть спричинитися до ефекту доміно, коли Британія змушена буде платити значно вищу ціну за газ, із причини необхідності транспортувати його з інших джерел у світі», – зазначає вона.

Близько 30% європейського газу приходить з Росії, і приблизно половина з того газу проходить через Україну, згідно з транзитною угодою. У Британії існують побоювання, що президент Володимир Путін використовуватиме кризу в Україні, як причину перебоїв російського газопостачання.

Росія боїться скорочень постачань свого газу?

Хоча й Британія не імпортує напряму газ із Росії, її Національна система енергопостачань визнає, що будь-які обмеження російського газового експорту спричиниться до тиску на постачання до континентальної Європи. Внаслідок цього Сполучене Королівство не зможе імпортувати з континенту стільки газу, як зазвичай.

Втім британські оглядачі зазначають, що Москва побоюватиметься скорочення своїх експортних постачань газу, з причини своєї великої залежності від обсягів продажу газу до Європи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG