Доступність посилання

ТОП новини

Як прожити депутату на п’ять тисяч гривень


(Рубрика «Точка зору»)

Робота народних депутатів є без перебільшення найважливішою для будь-якої демократичної держави, адже від якості законів та від своєчасності їх ухвалення залежить функціонування всіх сфер державного життя. Тому, ні в кого не викликає сумнівів, що робота депутата повинна гідно оплачуватись.

Але в кожній державі є свої специфічні обставини, які примушують корегувати таку, здавалось би беззаперечну, істину. Приміром, в Україні більша частина населення живе бідно. Люди живуть від зарплати до зарплати, витрачаючи гроші лише на харчі, комунальні платежі та одяг. В українців немає грошей навіть на культурний відпочинок – білети на вистави, концерти давно перестали купувати. Далеко не всі можуть дозволити собі раз на рік відпочинок на вітчизняних курортах, не говорячи про закордонні подорожі, адже 77% українців ніколи не бували за кордоном. Разом з тим, ці люди віддають свої останні копійчини пораненим в АТО, купують обмундирування та зброю для військових, волонтерять власним коштом вже майже рік. Серед цих людей є і високоосвічені фахівці, і люди з чималеньким стажем роботи, вони всі мають сім’ї, які треба годувати. Але коли влада попередила, що через війну в країні потрібно зимою перетерпіти без гарячої води та опалення, ніхто не «скиглив», всі мужньо приготувались до найгіршого заради перемоги.

На тлі такої ситуації, очевидно, більшості українців не складно вирішити задачу – як прожити на п’ять тисяч на місяць, бо більшість з них з цим справляється. Приміром у Києві на п’ять тисяч можна прожити наступним чином: винайняти кімнату у квартирі з господарем за дві тисячі гривень в районі Борщагівки чи Воскресенки. На місяць залишається три тисячі гривень, тобто по сто гривень на день. В депутатів є пільга на безкоштовний проїзд у громадському транспорті, тому гроші на транспорт віднімати не буду. Гроші, що залишились можна витратити на харчування. Якщо купувати харчі не в супермаркетах, а на ринках у бабусь, то вийде заощадити гроші на одежину.

Тож, зважаючи на критичну ситуацію в країні та піднесення національної свідомості, знайти 450 освічених фахових патріотів, які зможуть створювати та ухвалювати вкрай необхідні для держави закони за зарплату в п’ять тисяч гривень на місяць, не так складно.

Ганна Маляр – юрист-кримінолог, кандидат юридичних наук

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG