Доступність посилання

ТОП новини

США та Ізраїль: дружба впереміш із лайкою


Президент США Барак Обама та прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху
Президент США Барак Обама та прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху

Політики у США та Ізраїлі намагаються звести до мінімуму шкоду, завдану відносинам двох країн недавньою заявою високопоставленого американського чиновника, який в грубій формі відгукнувся про прем’єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньяху. Білий дім зазначає, що ці заяви не відображають точку зору адміністрації президента Барака Обами.

Не секрет, що особисті відносини президента Обами з прем’єр-міністром Ізраїлю Нетаньяху іноді бували натягнутими, і це призводило до неприємних епізодів. Так, наприклад, у 2011 році на зустрічі лідерів «Групи двадцяти» в Каннах тодішній президент Франції Ніколя Саркозі, не знаючи, що мікрофон, біля якого сиділи він і Барак Обама, був увімкнений, назвав Нетаньяху брехуном і сказав, що той йому набрид. Президент Обама, у свою чергу, сказав: «Це він вам набрид? Але мені-то доводиться з ним мати справу ще частіше, ніж вам». У свою чергу, в 2012 році Нетаньяху сердечно прийняв в Єрусалимі суперника президента Обами на президентських виборах Мітта Ромні. Пізніше, коли Обама переміг на виборах, газета New York Times відзначала, що Нетаньяху насилу видавив посмішку, щоб привітати президента США з переобранням. Раніше в цьому ж році Білий дім відхилив прохання ізраїльської сторони щодо проведення зустрічі між Нетаньяху і президентом Обамою в Нью-Йорку, де обидва лідери перебували на Генеральній асамблеї ООН.

На початку жовтня 2014 року, коли президент Обама приймав Нетаньяху в Білому домі, обидва лідери поводилися гранично ввічливо і обмінювалися люб’язностями. Однак, судячи з подій останніх днів, стан відносин між членами адміністрації президента Обами і кабінету міністрів Нетаньяху радше залишає бажати кращого. На початку цього тижня США не задовольнили прохання ізраїльської сторони про організацію зустрічей міністра оборони Ізраїлю Моше Яалона, який знаходився у Вашингтоні з візитом, із віце-президентом США Джо Байденом, державним секретарем Джоном Керрі та радником президента з питань національної безпеки Сюзан Райс. Офіційно американська сторона пояснила це насиченістю графіка роботи своїх керівників, але, як повідомили джерела в урядах обох країн, справжньою причиною відмови в зустрічах стали невтішні висловлювання Яалона про Джона Керрі і його роль у врегулюванні конфлікту між Ізраїлем і палестинцями. «Якщо врахувати деякі нещодавні заяви Яалона, то нічого дивного в тому, що йому було відмовлено в низці зустрічей, немає», – наводить слова неназваного високопоставленого співробітника американського уряду ізраїльська газета «Гаарець».

Президент США Барак Обама та прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяха, Білий дім, 1 жовтня 2014 року
Президент США Барак Обама та прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяха, Білий дім, 1 жовтня 2014 року

Але справжній фурор цього тижня викликала заява іншого американського чиновника, який так само попросив не називати його по імені. В інтерв’ю журналу Atlantic цей чиновник, вживши грубий ідіоматичний вислів, назвав Нетаньяху боягузом, маючи на увазі, що ізраїльському лідерові не вистачає політичної мужності, необхідної для досягнення мирної угоди з палестинцями, зокрема, щодо питання про будівництво ізраїльських поселень на Західному березі річки Йордан і в Східному Єрусалимі.

Джош Ернест
Джош Ернест

Білий дім поспішив заявити, що ні президент, ні його адміністрація не поділяють таку точку зору. «Ці коментарі не відображають ні позицію США, ні погляди президента Сполучених Штатів», – сказав на брифінгу для журналістів прес-секретар Білого дому Джош Ернест. Він зазначив при цьому, що президент Обама і прем’єр-міністр Нетаньяху ефективно працюють в дусі партнерства, про що свідчить хоча б той факт, що з усіх світових лідерів президент Обама ні з ким не розмовляє так часто, як з Беньяміном Нетаньяху. Проте, сказав Ернест, США не приховують, що з деяких питань ізраїльсько-палестинського врегулювання між Вашингтоном і Єрусалимом є розбіжності.

«У Сполучених Штатів дуже тісні відносини з Ізраїлем, але це не означає, що ми приховуємо, що між нами існують розбіжності. Так, наприклад, Сполучені Штати неодноразово давали чітко зрозуміти, що будівництво ізраїльських поселень є протизаконним, і це тільки ускладнює спроби вирішити конфлікт в регіоні шляхом створення двох держав», – сказав Ернест.

Прес-секретар Білого дому заявив, що йому самому, а, ймовірно, також і президенту Обамі, невідомо, хто із співробітників адміністрації анонімно давав інтерв’ю журналу Atlantic. Але він зазначив, що нічого дивного в самому факті такого інтерв’ю немає: «Анонімні коментарі з широкого кола питань, які суперечать політиці адміністрації, не є чимось унікальним».

За словами, Ернеста, коментарі не названих на ім’я осіб не повинні відволікати увагу від того факту, що Сполучені Штати та Ізраїль продовжують залишатися вірними союзниками і партнерами.

Що стосується реакції самого Нетаньяху на образливе зауваження американського чиновника, то він сказав, що це ніяк не позначиться на його політиці.

«Мене розкритикували тільки за те, що я захищаю державу Ізраїль», – сказав Беньямін Нетаньяху і наголосив, що ніколи не піде на поступки, які можуть загрожувати безпеці його країни.

Оригінал на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG