Доступність посилання

ТОП новини

Вибори на Харківщині. Про що свідчить перемога екс-регіоналів?


Вибори у Харкові як інерція мислення та політичної культури
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Вибори у Харкові як інерція мислення та політичної культури

Харків – Колишні регіонали, які перед виборами до парламенту об’єдналися в «Опозиційний блок», на Харківщині посіли перше місце. За політсилу проголосувала третина виборців (32,16%). А в мажоритарних округах – переважна більшість самовисуванці – колишні регіонали. Чому Харків традиційно проголосував за «стару гвардію»?

Багатолюдні мітинги за єдність, марші на честь УПА та бійців української армії, на яких майорить українська символіка. Повалення пам’ятника Леніну на центральній площі, як символу тоталітаризму.

Харків, який начебто став проукраїнським містом за російської агресії на Донбасі, на виборах проголосував переважно за «Опозиційний блок», представники якого були стовпами режиму Януковича.

Це певна консервативність харківського електорату, який завжди був базою для Партії регіонів. І є інерція політичної культури
Олександр Фісун

«По-перше, це певна консервативність харківського електорату, який завжди був базою для Партії регіонів. І є інерція політичної культури та інерція політичних орієнтацій», – говорить політолог Олександр Фісун.

Відремонтувати під’їзд – це більш знайомо, ніж просто слова

«Опозиційний блок» на Харківщині загалом набрав третину голосів виборців. Окрім цього по мажоритарним округам лідерами є самовисуванці, колишні регіонали: Валерій Писаренко, Дмитро Святаш, Олександр Фельдман, Дмитро Шенцев та брат Михайла Добкіна – Дмитро Добкін.

Їм на руку зіграв старий спосіб боротьби за виборця. Користуючись підтримкою міського голови Геннадія Кернеса, кандидати у Харкові ремонтували під’їзди.

«Люди за звичкою, за принципом впізнаваності та комфорту, роблять той вибір, який робили до цього. Все ж прокласти асфальт або відремонтувати під’їзд – це більш конкретно та знайомо, ніж просто слова», – говорить кандидат психологічних наук Максим Житко.

Політологи перемогу синьо-голубих на Харківщині вважають не так їх виграшем, – оскільки загалом підтримка старої гвардії істотно зменшилася, – як програшем демократичних сил. Останні не знайшли правильних підходів й не змогли висунути спільних кандидатів.

Винятком став лише 169-й округ у Харкові, де переміг Олександр Кірш від «Народного фронту».


На цю ж тему:
Харківська місія спостереження за виборами від УККА
Чому в Харкові євромайданівці програли «Опозиційному блоку»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG