Доступність посилання

ТОП новини

П’ять тисяч гривень для депутата: мало чи багато?


5 тисяч для депутата: мало чи багато?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

5 тисяч для депутата: мало чи багато?

Київ – «На депутатську зарплату в 5 тисяч гривень – прожити в Києві неможливо» – таке висловлювання екс-журналіста, а нині без 5 хвилин депутата від «Блоку Петра Порошенка» Мустафи Найєма викликало великий резонанс у соцмережах і розділило їх користувачів на два табори. Маленька зарплата – запорука корупції депутата, кажуть одні. Спершу підвищення мінімальної зарплати простим людям, а тоді вже законотворцям – відповідають незгодні.

«За 5000 гривень я не буду працювати в парламенті. У Києві неможливо прожити на 5000 гривень. Якщо ми на рівні парламенту ухвалимо рішення, що депутат повинен жити на 5000 гривень, тоді треба сказати, що ті молоді люди, які зараз пройшли, не мають шансів там сидіти», – заявив Найєм в ефірі програми «Шустер Live» від 28 жовтня і одразу викликав на свою адресу чимало негативу.


Швидко на його захист стали колеги.


А от підписники спільноти «Euromaidan PR» згодні підвищити зарплати депутатам, але лише за умови зняття недоторканності та можливості відкликання обранця народом.

Відповідь Мустафі Найєму від спільноти «Euromaidan PR»
Відповідь Мустафі Найєму від спільноти «Euromaidan PR»

Втім ідея про підвищення депутатської зарплатні належить не лише Найєму, а й іншим молодим кандидатам. Одразу після заяви про похід у політику про це чітко висловились його колеги по партії Сергій Лещенко, Світлана Заліщук і перший номер у списку «Самопомочі» Ганна Гопко.

Треба переглянути кількість депутатів – їх треба зменшити хоча б до 300, і суму в 6 тисяч потрібно переглядати
Ганна Гопко

«Потрібно підвищувати зарплату депутатам і це справедливо, тому що, наприклад, в партію «Самопоміч» не пройшли три гідних представники боротьби з корупцією, які сказали, що на 6 тисяч вони не зможуть себе утримувати, і ми втратили таких людей. З однієї сторони є популізм про 6 тисяч гривень, але з іншої треба переглянути кількість депутатів – їх треба зменшити хоча б до 300, і суму в 6 тисяч потрібно переглядати», – сказала у програмі «Право на владу» Гопко.

Зарплата депутата має відповідати добробуту країни – Поворозник

Зменшення депутатської зарплати – крок, що був розрахований на Верховну Раду попереднього скликання і для підняття рейтингів перед виборами, вважає старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Василь Поворозник. Новий парламент на його переконання тепер інший.

«Тепер ми бачимо, що Верховна Рада якісно оновилась, принаймні прийшло багато нових людей, для яких зарплата депутата буде основним джерелом доходу, що в принципі нормально. Не секрет, що депутати попереднього скликання не жили на зарплати і є історії про те, що бухгалтерія Верховної Ради обдзвонювала депутатів, бо вони їх не забирали. Це нездорова ситуація і її потрібно безумовно виправляти. Треба говорити про те, щоб депутати займались тим, чим вони повинні займатись, а їхня зарплата була прив’язана до добробуту країни», – каже експерт.

Раніше ж депутати отримували на руки близько 15 тисяч гривень (це вже разом із надбавками та пенсіями). Не киян забезпечували житлом та службовим авто. І продовжували платити повну зарплату ще рік після закінчення повноважень і 50% зарплати до виходу на пенсію, якщо вони не знайшли нової роботи.

Урізати ж зарплату з 15 до 6,5 тисяч (а «чистими» це 5 тисяч) парламент вирішив на закритому засіданні 31 липня. За приблизними підрахунками, економія від нововведення повинна була складати близько 8 мільйонів на місяць. Втім варто зазначити, що час дії рішення про економію обмежили кінцем 2014 року. Коли ж до владного керма приступлять новобрані депутати, вони прийматимуть новий бюджет-2015, в якому цієї норми про призупинення депутатських надбавок може й не бути. Відтак усі розмови та дискусії з цього приводу ризикують залишитись там, де й почались – у мережі.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG