Доступність посилання

ТОП новини

США застерігають Росію: «вибори» сепаратистів – не привід для нового втручання


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Сполучені Штати Америки застерігають Росію не використовувати незаконні «вибори» сепаратистів на Сході України як привід ввести в Україну нові війська й озброєння, заявила у п’ятницю Рада національної безпеки при президентові США.

Як сказала речник Ради Бернадетт Міган, за останніми даними, російські війська знову повертаються до кордону з Україною вздовж контрольованих сепаратистами ділянок.

США також знову закликають Росію і її маріонеток-сепаратистів виконати всі їхні зобов’язання за «мінським протоколом» від 5 вересня і «мінським меморандумом» від 19 вересня, мовиться в заяві.

У Раді нацбезпеки нагадали, що США не визнають результатів сепаратистських «виборів» і закликають усіх членів міжнародної спільноти зробити те саме.

Рада особливо закликала Росію як сторону, що підписала «мінський протокол», приєднатися до генерального секретаря ООН, Європейського союзу, Ради Європи й решти міжнародної спільноти в засудженні нелегітимних планованих «виборів».

США рішуче засуджують намір сепаратистів провести незаконні так звані «вибори» 2 листопада, мовиться в заяві. В ній також наголошено, що такі «вибори» суперечитимуть і Конституції й законам України, і «мінському протоколові» від 5 вересня.

Єдині законні місцеві вибори на Сході України відбудуться 7 грудня, як передбачено законом України, наголосили в Раді нацбезпеки США.

Представники США, як і світової спільноти, від генерального секретаря ООН до керівників і найвищих посадовців окремих держав і міждержавних об’єднань, а також України вже багато разів привертали увагу останніми днями, що задумані сепаратистами «вибори» в захоплених ними регіонах, які вони хочуть провести 2 і 9 листопада, прямо суперечать «мінському протоколові». Цей документ визначив, що вибори там мають відбутися відповідно до закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей». Цей закон призначив такі вибори на 7 грудня.

Натомість Росія, представник якої теж підписав укладені за посередництва ОБСЄ «мінські домовленості», тепер твердить, нібито сепаратистські «вибори» відповідають цим домовленостям. Росія, яка всіляко підтримує збройних сепаратистів у частині Донбасу, є єдиною країною, яка заявила, що визнає їхні «вибори».

XS
SM
MD
LG