Доступність посилання

ТОП новини

Чому псевдовибори в «ДНР» і «ЛНР» – це проблема Путіна


Президент Росії Володимир Путін, архівне фото
Президент Росії Володимир Путін, архівне фото
(Рубрика «Точка зору»)

Навіщо Росії потрібно було ініціювати і організовувати так звані «вибори» в «ДНР» і «ЛНР»? Насправді логічної відповіді на це питання немає – і знайти його також важко, як відшукати логіку в інших діях президента Володимира Путіна. Путін, з одного боку, змушений демонструвати миролюбство – йому не потрібні нові санкції в умовах погіршення економічного становища Росії. А з іншого – захоплені території Донбасу в його розумінні залишаються важливим важелем тиску на Київ. І тому віддавати їх не можна.

Якби Путін керувався логікою, він не влаштував би вторгнення російських військ у Новоазовськ. Це вторгнення явно стримало звільнення Донбасу. Якби не Путін, Донбас був би вже повністю звільнений від бандитів і у Росії не було б жодних проблем із миролюбністю. Зате проблеми були б в України. Їй дістався б зруйнований, люмпенізований регіон, величезна частина населення якого продовжувала б симпатизувати окупантам. На парламентських виборах «Опозиційний блок» набрав би за рахунок Донецька та інших великих міст регіону куди більше голосів і зараз мав би потужний ресурс впливу.

Але Путін вирішив не створювати Україні зайвих проблем. В цьому і полягає парадокс ситуації – вважаючи, що він створює проблеми Україні, Путін позбавляє її від справжніх проблем, зате створює проблеми Росії. Багато українців навіть після виборів парламенту не зрозуміли: окупація Криму та Донбасу – це ще не проблема. Проблема – це голосування проросійського населення Криму і Донбасу, яке могло б перекреслити всі надії на реформи і європейську інтеграцію.

Тепер ці надії в України є. А Росія стурбована постачанням товарів до Криму – проблема практично не вирішується і заспокоєнням Донбасу – проблема практично не вирішується. Для того, щоб постачати товари до Криму і заспокоїти Донбас, потрібно повернути їх Україні і допомогти у проведенні зачистки від бойовиків і бандитів. Але на це Путін піти не може.

Зате він може піти на вибори – щоб потім запевняти Київ у необхідності зважитись на діалог із «обраною народом» владою окупованої території. Росія явно готова до визнання цього голосування – що тільки погіршить її відносини із Заходом. З точки зору реального розвитку подій «псевдовибори» нічого не змінять – вожді «ДНР» і «ЛНР» як були бандитами, так бандитами і залишаться. Якщо Путін знову захоче воювати, він і без виборів може спрямувати війська. Словом, ніякого сенсу, крім віри в те, що «нове Придністров’я» зупинить український дрейф до Європи, в цих виборах немає. І саме тому вони – проблема Росії, а не України.

Віталій Портников журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG