Доступність посилання

ТОП новини

Інтерв'ю з Павлом Клімкіним не пропустили в ефір російського телеканалу – МЗС


В МЗС України заявляють про те, що російський телеканал РБК-ТВ цензурував і в підсумку не випустив в ефір інтерв’ю з його очільником Павлом Клімкіним.

Інтерв’ю було записане 27 жовтня. З міністром закордонних справ України спілкувалася Марія Строєва.

«Через рішення керівництва каналу в ефір вийшов лише один епізод, в якому міністр відповідає на запитання про газові переговори. Відповіді міністра на питання про ситуацію на Донбасі та в Криму, перспективи розвитку відносин України з ЄС, НАТО та СНД телеканал РБК не ризикнув показати російській аудиторії», – мовиеться у коментарі МЗС до відео.

Зовнішньополітичне відомство розмістило повну версію інтерв’ю на своєму каналі YouTube.

Поміж іншого, міністр закордонних справ прокоментував, що, на думку української сторони, перешкоджає досягненню справжнього перемир’я на Донбасі: «Ми оголошували одностороннє припинення вогню. Втратили, на превеликий жаль, масу людських життів. Тепер ми говоримо про двостороннє припинення вогню, якого ми зі своєї сторони дотримуємося. З іншої сторони те, що ми бачимо, постійні випадки… Друге – це кордон. Деякі види озброєнь, як-от автомат Калашникова, можливо, і купується на чорному ринку, а ось важку техніку, приміром, танки, не можна там купити, все це переміщується через кордон».

Міністр відзначив, що кордон потрібно закрити й встановити ефективний моніторинг за ним спостерігачів ОБСЄ.

Павло Клімкін також прокоментував, які наслідки незаконні «вибори» в «ДНР» і «ЛНР» матимуть для населення цих територій. «Оці так звані «вибори», які заплановані на 2 листопада, потихеньку ведуть ситуацію в нікуди. Донецьк і Луганськ ніколи не стануть «замороженим конфліктом». Ті, хто сподіваються, що з’явиться ще одна Абхазія чи ще одне Придністров’я, з яким можна буде жити, уявляє собі зовсім іншу реальність, – заявив очільник зовнішньополітичного відомства. – Те, що там відбувається, те, як там погіршується ситуація, свідчить, що якщо ми не доможемося врегулювання ситуації достатньо швидко в рамках українського законодавства, …ситуація зайде в небезпечну безвихідь».

Міністр наголосив, що від таких «виборів» страждатимуть люди, які там живуть, бо для них створюватимуться проблеми, які ніколи не можна буде вирішити.

«Ці проблеми будуть тільки погіршуватися, що б їм не говорили. Ми це повинні зробити не для якихось великих геополітичних конструкцій, а для того, щоб люди отримали вихід», – наголосив він в інтерв’ю, яке російська телеаудиторія не побачила.

Крім того, з інтерв’ю вирізали слова Клімкіна про європейський вибір Укрїани, про те, що агресія Росії підвищує рівень підтримки вступу України до НАТО, а також про те, що Крим є і залишається українським.

2 листопада в захоплених сепаратистами частинах Донбасу мають відбутися незаконні «вибори» так званих «глав» та «парламентів» угруповань «ДНР» і «ЛНР». Україна, ЄС та США заявили про те, що їхнє проведення суперечить Мінським домовленостям, оскільки ті передбачають, що вибори мають відбутися відповідно до українського законодавства.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що, на думку Росії, ці «вибори» відповідають Мінському протоколу, і його країна визнає їхні результати.

XS
SM
MD
LG