Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: безвізовий режим із ЄС гальмує затримка з біометричними паспортами


Затримка з початком виготовлення біометричних паспортів на сьогодні — головна перешкода для скасування Євросоюзом віз для українців. Про це повідомила заступник міністра закордонних справ з питань євроінтеграції Олена Зеркаль.

«Єдиним серйозним питанням, яке не вирішене — це не налагоджене виробництво серійних біометричних паспортів, тож європейська комісія наразі не може провести оцінку щодо безпечності цих паспортів. Ідеться про рівень їх захисту, і це є певною вадою, яку ми плануємо усунути найближчим часом», – зазначила Зеркаль.

Представник МЗС повідомила, що на найближчому засіданні Кабінет міністрів має вирішити питання щодо технічних і фінансових спроможностей України виготовляти біопаспорти.

Водночас, за її словами, Євросоюз відзначив прогрес у виконанні Києвом відповідного плану дій зі скасування візового режиму. У вересні цього року в Україні працювали 4 місії Євросоюзу, які досліджували виконання українцями положень плану. Одна місія вивчала, як відбувається контроль на кордоні між Україною та ЄС, друга досліджувала рівень безпеки документів, необхідних для виготовлення паспортів. Ще дві місії вивчали ситуацію у сфері переміщення осіб і міграції, пояснила Зеркаль.

Вона зазначила, що результати роботи місій є позитивними.

XS
SM
MD
LG