Доступність посилання

ТОП новини

«Путін не зупиниться, війна неминуча» – маріупольська активістка


Українські військовослужбовці у Маріуполі, вересень 2014 року
Українські військовослужбовці у Маріуполі, вересень 2014 року

«Прем’єр» так званої «Донецької республіки» Олександр Захарченко 30 жовтня знову заявив, що його бійці готові захопити Маріуполь. «Ми ведемо переговори щодо Маріуполя, миром – не хочуть. Не виходить мирно – будемо силою», – сказав він.

Ще наприкінці березня, коли місто готувалося до першої атаки сепаратистів, тут виникла «Маріупольська дружина», громадське формування, в якому перебуває близько 200 осіб: як цивільних, так і тих, хто має військовий досвід. Коли місто визволяли українські війська, дружинники брали участь у боях.

Вікторія Придущенко
Вікторія Придущенко

«Нещодавно придбали безпілотник для контррозвідки нашим Збройним силам, займаємося і волонтерською роботою. Привозимо їжу, теплий одяг в найвіддаленіші точки, де йде обстріл, і на вогневі позиції», – розповідає голова дружини Вікторія Придущенко. Коли Маріуполь був захоплений сепаратистами, їй довелося його покинути. Повернувшись у місто, вона стала готуватися до виборів у парламент України, проте в її мажоритарному окрузі переміг Сергій Матвієнков, який був членом фракції Партії регіонів у попередній Раді. У цілому в Маріуполі перемогу здобув «Опозиційний блок», реформована партія Януковича. Вікторія Придущенко розповіла Радіо Свобода про те, як відбувалися вибори, та про підготовку до нової війни.

– Ви всерйоз сприймаєте погрози Захарченка?

Вони все ближче і ближче посуваються до Маріуполя

– Так, сприймаємо всерйоз, тому що вони все ближче і ближче посуваються до Маріуполя. Вони вже знаходяться на відстані 8 кілометрів. 30-кілометрова буферна зона, узгоджена в Мінську, яка повинна бути 15 кілометрів із одного боку, 15 кілометрів – з іншого, «деенерівцями» не дотримується. У четвер вони захопили ще одну частину зі сходу, і між Маріуполем та ними зараз десь 10 кілометрів. Вони все ближче і ближче оточують Маріуполь. Є інформація, що вони намагаються обійти його навіть із західного боку, тобто взяти в кільце.

Бойовики «ДНР» на танку у селі Заїченко, 10 км від Маріуполя, 30 жовтня 2014 року
Бойовики «ДНР» на танку у селі Заїченко, 10 км від Маріуполя, 30 жовтня 2014 року

– А що Захарченко мав на увазі, коли говорив, що ведуться переговори щодо Маріуполя і нібито його повинні віддати мирно? З ким такі переговори ведуться?

Кілька громадських організацій ініціювали лист президентові щодо введення воєнного стану в Донецькій та Луганській областях, та й по всій Україні

– Не знаю. У нас підозра, що, мабуть, з керівництвом країни. Кілька патріотично налаштованих громадських організацій, у тому числі волонтерських, ініціювали лист нашому президентові щодо введення воєнного стану в Донецькій та Луганській областях, та й по всій Україні. Ми розуміємо, що якщо наступ піде, то захоплювати будуть не тільки Маріуполь, а підуть далі. І на Запоріжжя підніматимуть людей, і на Харків, і на Херсон, і на Одесу.

Потрібно визнати, що мирний план зазнав фіаско

Потрібно визнати, що мирний план зазнав фіаско, тому що, якщо ми дотримуємося мирної угоди, то з боку «ДНР» і «ЛНР» ця угода ігнорується повністю. 14 жовтня похоронну процесію в Сартані обстріляли з мінометів, у нас загинуло сім мирних жителів. Позавчора загинули двоє військових під час обстрілів Талаківки «Градами». Ми практично щодня втрачаємо людей. Нічого не змінюється. Наші військові не мають права відповідати вогнем на наступ, на обстріли «деенерівців». Тут піднімаються хвилювання, проросійськи налаштовані громадяни вже зараз почали збір підписів про вивід українських військ. В Сартані та Талаківці були мітинги проти українських військ, розташування там блокпостів і т.д. Ми закликаємо ввести військовий стан. Іншого виходу з цієї ситуації ми не бачимо.

– Зараз Маріуполь захищає батальйон «Азов». Можна сказати, що місто надійно захищене?

Два дні тому в Саханку увійшли російські війська, п’ять КамАЗів з російською десантурою

– Якщо враховувати, що два дні тому в Саханку увійшли російські війська, п’ять КамАЗів з російською десантурою, то, напевно, недостатньо.

– Це точні відомості?

– Так.

– Ви вважаєте, що відновлення серйозних бойових дій неминуче?

– Думаю, що неминуче. Ми розуміємо, що Путін не зупиниться, що війна неминуча.

– Вікторіє, Ви ж уже пережили одне захоплення Маріуполя в травні і Вам довелося тікати з міста.

– Мені повідомили, що в мій дім прийдуть, і мені краще залишити тимчасово Маріуполь. Я у них у виконкомі, де був штаб «ДНР», висіла в списках особливо небезпечних нацистів. Зараз на сайті теж у них числюсь, як нацистка, «свідома», бандерівка та іншими епітетами мене нагороджують.

– А останнім часом погрожували?

– На сайті так, погрожують, що мене захоплять, поріжуть на шматки, вб’ють, зґвалтують. Різні погрози. Містом складно зараз їздити з українським прапором. Тому що проросійськи налаштоване населення дуже агресивне стало останнім часом.

– Ви і Ваші прихильники відчуваєте себе в меншості в місті?

Закрився повністю та оголошує про банкрутство один із найбільших заводів. Бізнес потихеньку йде з міста

– У меншості. Проросійськи налаштованих громадян відсотків 70. Треба зауважити, що багато проукраїнськи налаштованих людей вже покинули Маріуполь, евакуювалися. У нас закрився повністю та оголошує про банкрутство один із найбільших заводів. Бізнес потихеньку йде з міста. Банки приготували документацію. Багато магазинів закрилися, завозять тільки найнеобхідніше, тобто запасів немає.

– Що ж це означає – начальство готове здати місто?

– Усі бояться, що це відбудеться.

– Тим не менше, в Маріуполі відбулися вибори до Верховної Ради. Ви теж балотувалися на них. Як вони проходили?

«Опозиційний блок» захопив усі місця білбордів. Виступав на всіх місцевих телеканалах. Використовував весь адмінресурс

– Фактично, нам не дали можливості вибирати. Адмінресурс був використаний на всі 100%. Я не могла роздрукувати листівки в Маріуполі. Мені пропонували виконати замовлення тільки через 2-3 тижні. або в 2-3 рази дорожче, ніж, наприклад, в Запоріжжі. Я друкувала листівки в Запоріжжі. Білборда я теж не могла замовити. Коли ми дзвонили, щоб дізнатися про вільні місця, мені говорили, що політичну рекламу і білборди вони не розміщують. Не дали використовувати наданий час в ефірі ні на радіо, ні на телебаченні. Відповідно, ніде не достукатися і можливості показати себе, бути на рівних із тим, що мав «Опозиційний блок», у нас, демократичних сил, не було. «Опозиційний блок» захопив усі місця білбордів. «Опозиційний блок» виступав на всіх місцевих телеканалах. «Опозиційний блок» використовував весь адмінресурс. Вони зустрічалися зі студентами, з учителями, медиками, з працівниками заводів і т.п. У нас є інформація, що багатьох працівників заводів, зокрема заводу Ілліча, змушували голосувати за мажоритарника Матвієнкова і «Опозиційний блок», фотографувати бюлетені і надавати як доказ. Інакше обіцяли звільнити з роботи, позбавити квартир. Багато брали на заводі позичку, кредит для придбання квартир. Люди були залякані. Звісно, вибори пройшли з такими результатами.

– Ви говорите «адміністративний ресурс». Але ж в місті українська влада. Чи «Партія регіонів» править в Маріуполь?

– У міськраді з 76 депутатів – всього 4 опозиційних. Решта – 10 комуністів і члени Партії регіонів. Мер, який був обраний, був представником Партії регіонів. Фактично весь виконком і міськрада – це представники Партії регіонів.

– І Київ нічого не робить для того, щоб якось змінити міняти ситуацію?

– Ні.

– Що зараз кажуть в Маріуполі про так звані альтернативні «вибори» в «ДНР» та «ЛНР»? Маріупольці збирались в них брати участь?

– В Маріуполь був мітинг проти виборів «деенерівців». Ми як патріотично налаштовані сили виступаємо проти. Але фактично вплинути на ситуацію і на ті вибори, звісно, ми не можемо. В Маріуполі вони однозначно проходити не будуть, поки тут українська влада, поки місто знаходиться під контролем України.

– Як відомо, пенсіонери, які живуть на територіях, захоплених сепаратистами, ніяких пенсій не отримують, а приїжджають за українськими пенсіями, зокрема, в Маріуполь. Чи зустрічали Ви учасників таких пенсійних турів?

– Так, приїжджають і не тільки для отримання пенсій. Серед таких пенсійних турів дуже багато диверсантів, розвідників і навіть навідники зустрічаються. У Маріуполі був один теракт – запобігли. Над Маріуполем кожного дня літають російські безпілотники. Тут відбувається активна розвідка і збір даних.

– Часто доводиться чути, що люди, які знають, що відбувається на територіях «ДНР» і «ЛНР», в сепаратизмі розчарувалися, зокрема, тому, що пенсії не платять, повний хаос в економіці. Це так?

Знаю деяких росіян, які виїхали до Росії, думаючи, що їх там зустрінуть, буде робота. Зараз вони, повернувшись назад, починають говорити, що все-таки Путін «ла-ла-ла»

– Напевно, ті люди, які самі не зіткнулися з цим, вони, слухаючи російську пропаганду, ніколи не повірять. Доки їх не стукнуть граблями по лобі, вони в це не зможуть повірити. Я знаю деяких росіян, які виїхали у вересні до Росії, думаючи, що їх там зустрінуть, буде робота і т.д. Зараз вони, повернувшись назад, починають говорити, що все-таки Путін «ла-ла-ла», що там не дуже добре. «Ми не знали, виявляється це все брехня. Виявляється, все, що нам розповідали, це неправда». Але, в основному, населення не усвідомлює, що таке «ДНР».

– Ви налаштовані досить песимістично, навіть безнадійно?

Потрібно захищати Маріуполь. Військові готові піти в наступ і повністю зачистити територію до самого Новоазовська

– Чому безнадійно? Ми написали президентові звернення з приводу введення військового стану. Ми наполягаємо на тому, що потрібно захищати Маріуполь. Військові готові піти в наступ і повністю зачистити територію до самого Новоазовська.

– А що зараз відбувається в Новоазовську, який був захоплений сепаратистами?

– Продуктів немає. Вони їздять сюди за продуктами. В Новоазовську блокпости «ДНР», пропускний режим. Це великі труднощі. Люди фактично там знаходяться у військовому стані.

– І Ви сподіваєтеся тільки на воєнний стан?

За всіма критеріями військовий стан – це єдиний вихід, який може зараз принести стабільність цьому району

– Так. По-перше, влада належатиме військовим. По-друге, потрапляють під контроль ЗМІ, де ведеться проросійська пропаганда. Я думаю, що потрібні і комендантська година, і перевірка документів, бо тут є диверсійні групи. Ми боїмося, що будуть теракти. За всіма критеріями військовий стан – це єдиний вихід, який може зараз принести стабільність цьому району.

Оригінал на сайті Російської редакції Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Дмитро Волчек

    Головний редактор сайту Російської служби Радіо Свобода. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1988 року. Працював у Москві, Мюнхені, з 1995 року – в Празі. Ведучий програми «Культурний щоденник», редактор розділу «Культура».

    Народився в Петербурзі в 1964 році, в СРСР публікувався в самвидавній періодиці, в 1987-89 роках працював в журналі «Гласність». Автор кількох книг прози і віршів, в моїх перекладах видані твори В. Барроуза, Ф.О’Коннора, Г.Давенпорта, К.Акер, П.Боулза та інших англійських і американських письменників.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG