Доступність посилання

ТОП новини

Брехня ЗМІ Росії: «вільні вибори» на Донбасі визнали у Європарламенті


Бойовики угруповання «ДНР» під час так званих «виборів» у Донецьку, 2 листопада 2014 року
Бойовики угруповання «ДНР» під час так званих «виборів» у Донецьку, 2 листопада 2014 року

Для Росії і російських ЗМІ псевдовибори» 2 листопада у так званих «ДНР» та «ЛНР» – вільні і демократичні, про що свідчать заяви «міжнародних спостерігачів». За твердженням деяких російських ЗМІ, ці псевдовибори вважають законними і в Європарламенті. Російські мас-медіа також поширили сюжет, в якому йдеться про 13-річного Стаса, якого солдати Нацгвардії буцімто примусили шпигувати.

Протягом «виборчого процесу» та і з його завершенням у так званих «ДНР» і «ЛНР», російські ЗМІ продовжують констатувати, що вибори визнані як «вільні та демократичні» так званими «незалежними міжнародними спостерігачами».

«Представники місії ОБСЄ, що працюють у Донецьку, відвідали виборчу дільницю в школі номер 1, розташованої неподалік від готелю, де вони живуть. Раніше в суботу делегація іноземних спостерігачів прибула в Донбас, де буде стежити за ходом виборів у проголошених Донецькій і Луганській «народних республіках», – йдеться в матеріалі російської газети «Взгляд».

В ОБСЄ офіційно спростували цю інформацію.

«Немає ніякого спостереження від ОБСЄ на так званих виборах у Східній Україні в неділю 2 листопада і немає ніякого моніторингу на виборчих дільницях», – заявив генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Заньєр.

Натомість, виявилось, що спостерігачами ОБСЄ, як їх назвали у російських ЗМІ, є іноземні громадяни, а саме, як повідомляє інтернет-журнал Interpreter, серед цих «спостерігачів» щонайменше 17 представників ультраправих партій, які приїхали в Україну, напевно через Росію, щоб спостерігати за невизнаними псевдовиборами 2 листопада.

Багатьох спостерігачів із цього списку цитують російські ЗМІ. Так наприклад, в ефірі каналу «Россия-24» розповідають: «Незважаючи на всі заяви Києва про незаконність виборів у Донбасі, в Європарламенті, як з’ясувалося, зовсім так не вважають. Ось що розповів один із депутатів, який вирішив спостерігати за процесом голосування в самопроголошених «республіках». Йдеться про депутата Європарламенту Жан-Люка Шаффгаузера, який незаконно прибув на територію Донецької області.

Тобто у сюжеті оцінка псевдовиборів Європарламентом презентована синхроном одного депутата. Не додаючи до цього інформацію про те, Європарламент не визнає вибори в так званих «ЛНР» і «ДНР».

Таких «спостерігачів» в офіційній заяві Міністерства закордонних спав України назвали «самопроголошеними», а також наголосили, що вони є представниками «маргінальних політичних сил». Також у МЗС заявили, що ці громадяни будуть оголошені персонами non grata в Україні. МЗС України наголошує, що жодна авторитетна міжнародна організація та жодна демократична держава світу не визнає цих псевдовиборів та не відправляла на них своїх спостерігачів.

Російські ЗМІ вже не вперше посилаються на фейкових спостерігачів, називаючи їх такими, що належать до ОБСЄ.

Так наприклад 30 вересня газета «Вечерняя Москва» опублікувала інтерв’ю з латвійським політологом Ейнарсом Граудиньшем, назвавши його «експертом ОБСЄ». Про те, що він не має жодного стосунку до Організації з безпеки і співробітництва в Європі заявили у представництві ОБСЄ в Україні.

Вибори у «ДНР» та «ЛНР» визнали у Росії. «Ми поважаємо волевиявлення жителів Південного Сходу. Вибрані представники отримали мандат для вирішення практичних задач з відновлення нормального життя в регіонах», – зазначено в заяві МЗС Російської Федерації.

Також цікавим є факт, що хостинг і доменне ім’я сайту так званої «Центральної виборчої комісії» так званих «республік» було зареєстроване на території Росії, а саме – у Москві.

На цьому ж сайті можна прочитати заяви від так званого «глави ЦВК» «ДНР» Владислава Гордєєва. Після так званих «виборів» він заявив, що Донбас раз і назавжди відділиться від України.

«Вибори пройшли легітимно і без істотних порушень, які могли б вплинути на підсумки виборів. Тепер ми маємо легітимну владу, Донбас більше не є частиною України, подобається це комусь, чи ні», заявив він.

Така заява повністю суперечить Мінським домовленостям, адже в них йшлось про дані території лише у складі України.

Вигадка каналу «НТВ» про 13-річного Стаса

Російські телеканали LifeNews і «НТВ» поширили сюжет на одну і ту ж тему: про 13-річного хлопчика з села Червоний Лиман Донецької області. У матеріалах йдеться про те, як солдати української Нацгвардії буцімто вкололи йому наркотичні речовини і змусили їхати до проросійських бойовиків, щоб потім повідомити про те, де знаходяться їх блокпости.

«Підліток із Червоного Лиману Донецької області перед камерою розповів те, що важко уявити навіть дорослому. Школяр повідав, як в їх будинок прийшли українські солдати, побили матір, приставили до скроні батька пістолет і веліли йому розвідати місця дислокації ополченців. В іншому випадку батьків пообіцяли вбити. Хлопчик згадав, як військові зробили йому укол, як закрутилася голова і як він їхав до «ополченцям» майже 50 кілометрів на велосипеді», – йдеться у сюжеті.

Виявилось, що хлопця ніхто не викрадав. Це зниклий безвісти 12 жовтня Петров Станіслав Сергійович із Червоного Лиману. Як вказано в інформації стосовно його розшуку, він має легку ступінь розумової відсталості. Хлопець розшукується Красноармійським МВ ГУМВС України в Донецькій області.

«Красноармійським МВ ГУМВС України в Донецькій області встановлюється місцезнаходження неповнолітнього Петрова Станіслава Сергійовича, 2002 р.н., що проживає за адресою: Красноармійський район, с. Червоний Лиман, вул. Зоря, 38а. Відомо, що 12 жовтня поточного року хлопчик пішов з дому та до теперішнього часу не повернувся».

У сюжетах також є нестиковки, щодо слідів від уколів, які буцімто зробили хлопцю солдати Нацгвардії. Сліди в одному сюжеті у Стаса на правій, а в іншому – на лівій руці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG