Доступність посилання

ТОП новини

В Ірані палять прапори США на роковини захоплення посольства


Під час демонстрації під колишнім посольством США в Тегерані, 4 листопада 2014 року
Під час демонстрації під колишнім посольством США в Тегерані, 4 листопада 2014 року

У столиці Ірану Тегерані кілька тисяч людей мітингували сьогодні біля будівлі колишнього посольства США на 35-і роковини його захоплення. Учасники палили прапори США, а також Ізраїлю і Британії й вигукували гасла проти цих країн.

Цьогорічне святкування збіглося сьогодні в Ірані з днем Ашура, великим пам’ятним днем для шиїтів, до яких належить більшість іранців. Це день пам’яті про загибель у битві в 7-му столітті імама Хусейна, онука пророка Магомета, який є однією з найшанованіших постатей серед шиїтів. Промовці на демонстрації порівнювали США з тими ворогами, з якими пішов на битву Хусейн.

Схожі заходи провели і в інших містах Ірану.

Після антиамериканської Ісламської революції в Ірані ультрарадикальні студенти штурмували в листопаді 1979 року посольство США в Тегерані і 444 дні утримували як заручників 52 американців.

День Ашура відзначають за традиційним мусульманським календарем, і ця дата в перерахунку на звичний григоріянський календар різниться в окремих мусульманських країнах чи громадах. Зокрема, в Афганістані й Пакистані цей день відзначали вчора.

XS
SM
MD
LG