Доступність посилання

ТОП новини

Чи справді Британія надумала розпрощатися з ЄС


Лондон – Британське керівництво наголошує, що Сполучене Королівство і надалі буде відстоювати власні інтереси у Європейському союзі, попри побоювання канцлера Німеччини Анґели Меркель стосовно майбутнього членства Британії в ЄС. На порядку денному – новий оберт протистояння Євросоюзу та Великої Британії. Цього разу через вільне пересування і працевлаштування у межах ЄС.

Анґела Меркель
Анґела Меркель

Ціла історія розгорнулась навколо матеріалу, вміщеного у німецькому журналі «Шпіґель», в якому представники німецького уряду і, зокрема, канцлер Анґела Меркель, зазначали, що Британія, проводячи політику обмежень на працевлаштування і міграцію до себе громадян інших країн-членів ЄС, може перейти ту невидиму «червону лінію», за якою вже не буде вороття до членства Сполученого Королівства у Європейському союзі.

Джордж Осборн
Джордж Осборн

Ясна річ, подібні коментарі, надто з Берліна, викликали хвилю доволі емоційної реакції у Лондоні. Міністр фінансів Британії, права рука прем’єра Дейвіда Камерона, Джордж Осборн заявив, що нічого надзвичайного не відбувається, просто британське керівництво і пересічні британці бажають дати собі раду з побоюваннями щодо навали іммігрантів із країн-членів ЄС, а також доступу цих іммігрантів до системи соціального забезпечення Сполученого Королівства. Осборн зазначив, що йдеться передовсім про відстоювання власних інтересів Британії. Водночас міністр оцінив як гіпотетичні можливі перестороги німецького керівництва щодо майбутнього Британії в ЄС.

«Всім треба знати, що прем’єр Камерон і консервативна партія завжди понад усе дбають про національні інтереси. Відтак ми робитимемо все в інтересах нашої країни, і в інтересах нашої економіки. А щодо заяви канцлера Меркель, тут, перш за все, йдеться про якісь там подейкування щодо того, що сказала, а може, й не сказала канцлер Німеччини з приводу того, що Дейвід Камерон може сказати або не сказати у майбутньому», – заявив Осборн.

Дейвід Камерон
Дейвід Камерон

Прем’єр Дейвід Камерон бажає розпочати переговори щодо подальшого членства Сполученого Королівства у Європейському союзі перед тим, як провести загальнонаціональний референдум з цього ж таки питання. Британський прем’єр, як очікують, має викласти дорожню карту своїх наступних кроків з питань імміграції. Прем’єр Камерон наголошує, що принципи ЄС щодо свободи пересування робочої сили будуть головними в його стратегії переговорів із Євросоюзом.

За даними міграційної служби Сполученого Королівства, нині у Британії працює понад 6 мільйонів іноземців, які є громадянами Європейського союзу. Для порівняння, 20 років тому ця цифра була удвічі меншою.

Складні переговори ще попереду

Німецьке керівництво, у свою чергу, занепокоєне можливими лімітами і квотами, які намагається встановити Британія для робітників-мігрантів з ЄС. Тоді як Британія, за словами прем’єра Камерона, намагається привести нинішні правила ЄС щодо вільного пересування робочої сили у країнах-членах до знаменника, що мав би, за його висловлюваннями, здоровий глузд.

Роль закордонних робітників є болючим внутрішньополітичним моментом для офіційного Лондона. Британське керівництво ще має справу з доволі антиєвропейським підходом і всередині самої правлячої Консервативної партії. Так, зокрема, відомий політик-консерватор Дейвід Дейвіс рішуче відкинув намагання Берліна погрожувати Лондону з цієї проблеми.

«Тут йдеться про складний процес переговорів. І Берлін не має жодного права малювати якісь перспективи для членства Британії у ЄС з огляду на нашу позицію з низки питань, які становлять життєво важливий інтерес для Сполученого Королівства. Ми вестимемо переговори з ЄС, і відстоюватимемо нашу позицію. Тут все досить закономірно», – зауважив Дейвіс.

Політичні оглядачі у Британії зазначають, що певні голоси, які останнім часом лунають з Берліна, мають розглядатися як частина німецької стратегії напередодні майбутніх дискусій про вільне пересування робочої сили всередині Євросоюзу між всіма 28 країнами-членами ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG