Доступність посилання

ТОП новини

Путін боїться успіху і процвітання України (світова преса)


Західна преса обговорює стратегії Кремля на сході України. Деякі видання пишуть, що російський президент намагається дестабілізувати ситуацію в Україні, і стратегія «фінляндизації» Києву не допоможе. Інші видання продовжують наполягати, що політика Заходу стосовно Росії має бути набагато твердішою.

Схваливши так звані «вибори» сепаратистів на тимчасово підконтрольних їм територіях, російський президент Володимир Путін зробив ще один крок до створення держави-маріонетки, пише американська газета Washington Post. Більше того, західні журналісти повідомили про потік війська і зброї з Росії в Україну в неділю, 2 листопада, що свідчить про підготовку сепаратистів до нової фази агресії. Все це суперечить Мінським домовленостям.

Видання пише: неважко здогадатися, чого саме домагається Путін. Як тільки так званій «Новоросії» вдасться закріпитися, він зможе використовувати цю територію для постійної дестабілізації української влади та перешкоджанню економічній інтеграції України до Європейського союзу, так само, як він робить це у Молдові та Грузії.

Газета засуджує дії європейського і американського урядів, які продовжують відкидати запити України щодо військової допомоги. Ба більше, офіційний Вашингтон досі не дозволяє говорити про «вторгнення» Росії в Україну і вірить у те, що його політика з українського питання є успішною. Однак, на сьогоднішній день виглядає на те, що саме Кремль, а не Білий дім, буде вирішувати розвиток ситуації, зазначає Washington Post.

Американський журнал Foreign Policy пише, що «фінляндизація» не є виходом із української кризи, навіть у ролі нейтральної держави, бо сусідня економічно і демократично процвітаюча Україна заважатиме авторитарній Росії.

На відміну від Фінляндії, яка і за радянських часів була аутсайдером через її мізерні історичні, культурні та мовні зв’язки з Росією, Україна, близько 17 відсотків населення якої складають етнічні росіяни, є набагато важливішою для Москви. Режим Путіна не може сприймати внутрішню політику України так, нібито вона не має стосунку до управління Росією.

Якщо Україні вдасться побороти корупцію, побудувати надійну правову систему і стати економічно незалежною, ці досягнення спростують переконання російської пропаганди, що шлях авторитаризму є єдиним шляхом до процвітання «слов’янських держав».

Захід має розуміти, що частковий перехід конфлікту з поля бою на політичну арену, не є сигналом абстрагуватися від українського питання. Київ – це не Гельсінкі, запевняє видання. Україна не має можливості поступитися зовнішньою політикою в обмін на невтручання Росії в її внутрішні справи. Кремль не вдовольниться меншим, ніж крах демократії в Україні, пише Foreign Policy.

Інтернет-журнал Interpreter висловлює думку, що стратегією Путіна в Україні є, перше – посіяти паніку і почекати; друге – спровокувати українців на дії, які б дистанціювали їх від Заходу, і перечекати; третє – вторгнутися, поки ані Захід, ані Україна не мають рівноваги, і повторити весь процес знову.

Як Україна, так і Захід мають розуміти, що Путін – це агресор і його агресію треба зупинити, а не шукати шляхів примирення з нею. Щоб боротися з Кремлем, по-перше, треба зрозуміти, що саме робить Путін і назвати ці речі своїми іменами – вторгнення, аншлюс, провокація, залякування і поширення паніки. По-друге, Захід повинен формально заявити про своє невизнання статусу Криму і східних регіонів України і оприлюднити свою політику стосовно цього. По-третє, давно вже варто закінчити розмови про постачання зброї Україні з країн НАТО. Це варто було зробити ще під час перших кроків Путіна в Україні.

Можливо, це не допоможе вирішити українську кризу негайно. Але Захід таким чином покаже Путіну, що толерувати подібну поведінку Кремля більш не буде, пише Interpreter.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG