Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» оплачує «Газпромові» першу частину боргу на українських умовах


Компанія «Нафтогаз України» повідомила сьогодні, що перерахувала російському «Газпромові» 1 мільярд 450 мільйонів доларів США в рахунок оплати поставлених і несплачених раніше обсягів газу.

Як мовиться в повідомленні, згідно з досягненими раніше у Брюсселі домовленостями, «Нафтогаз» заплатить сумарно 3 мільярди 100 мільйонів доларів, щоб розрахуватися за 11,5 мільярдів кубометрів газу, поставленого «Газпромом» у листопаді – грудні минулого року і квітні – червні нинішнього, з розрахунку за ціною у 268,5 доларів за тисячу кубометрів, на якій наразі наполягла Україна.

Рішення ж про остаточні розрахунки між сторонами за газ, поставлений «Газпромом» «Нафтогазові» з 2010 року, ухвалить трибунал при Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма, нагадують в українській компанії. Брюссельські домовленості є тимчасовим рішенням і не впливають на позиції сторін у суді, наголосили в «Нафтогазі».

У компанії також звернули увагу, що необхідні для розрахунку кошти перебувають на поточному валютному рахунку «Нафтогазу України», і компанія не купуватиме валюти для розрахунку з «Газпромом».

Раніше сьогодні Кабінет міністрів дозволив «Нафтогазові» використовувати кошти, зарезервовані на рахунку в НБУ, для проведення розрахунків із російською компанією «Газпром» у рамках угод, підписаних у Брюсселі.

За домовленостями, досягненими за посередництва Європейської комісії у Брюсселі 30 жовтня, Україна і Росія дійшли згоди про відновлення поставок російського газу Києву в зимовий період на умовах передоплати, а також узгодили їхні тимчасові умови до березня наступного року включно. Домовленості передбачають, що українська сторона має до кінця року сплатити російській стороні борг у 3 мільярди 100 мільйонів доларів. При цьому умовою початку постачання газу є сплата першої частини цього боргу на суму в 1 мільярд 450 мільйонів доларів, а також передоплати за газ, який Україна хоче купити.

Росія повністю припинила постачання газу в Україну в червні, заявляючи про борг у 5 мільярдів 300 мільйонів доларів. Із того часу велися переговори про його відновлення у тристоронньому форматі Україна – ЄС – Росія. Тим часом українська сторона оскаржила російські претензії і виставила власні претензії до контрактів із «Газпромом» у трибуналі при Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма.

XS
SM
MD
LG