Доступність посилання

ТОП новини

Росіянин домагається політичного притулку в Україні через суд


Росіянин, організатор маршу за федералізацію Кубані, просить притулку в Україні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

Росіянин, організатор маршу за федералізацію Кубані, просить притулку в Україні

Один із організаторів «Маршу за федералізацію Кубані» В’ячеслав Мартинов домагається політичного притулку в Україні, оскільки зазнає переслідування за громадянську позицію, яка не до вподоби російській владі. В’ячеслав Мартинов разом із двома організаторами маршу, який вони планували провести в серпні, потрапив до російського федерального списку екстремістів і терористів. Водночас Державна міграційна служба України відмовила російському громадському активістові в оформленні документів щодо надання політичного притулку. Тепер росіянин Мартинов збирається через Харківський окружний суд домогтися дозволу на отримання політичного притулку в Україні.

В’ячеслав Мартинов родом із Краснодара. Від грудня минулого року він один із найактивніших учасників акцій харківської патріотичної спільноти.

Я брав участь в подіях харківського Євромайдану з грудня по березень. Мені близький дух українського народу
В’ячеслав Мартинов

«Хочу тут залишитися тому, що я тут брав участь в подіях харківського Євромайдану з грудня по березень, у мене тут багато друзів і знайомих. Мені близький дух українського народу. Мені дуже подобається, що люди тут мають активну політичну позицію. Я хочу жити в країні, де формується громадянське суспільство», – пояснює свою мотивацію В’ячеслав Мартинов.

Для Росії була б потрібна певна автономія – громадський активіст

Втім, головна причина звернення по політичний притулок до міграційної служби України – це переслідування в Росії. Наприкінці вересня головних організаторів «Маршу за федералізацію Кубані» В’ячеслава Мартинова, Дар’ю Полюдову та Петра Любченкова було занесено до федерального реєстру екстремістів та терористів за те, що вони планували проведення опозиційного «Маршу за федералізацію Кубані», а Краснодарська прокуратура відкрила проти них кримінальне провадження за статтею «заклики до сепаратизму».

«Особисто я вважаю, що для Росії була б потрібна певна автономія. Ми розраховували, що цей марш стане хоч якимось початком для нашої активності у майбутньому», – розповів Радіо Свобода В’ячеслав Мартинов.

У Росії є загроза його життю – В’ячеслав Гузь

Нині Дар’я Полюдова за ґратами в Росії, а Петро Любченков та В’ячеслав Мартинов в Україні намагаються отримати політичний притулок.

У головному управлінні державної міграційної служби Харківської області підтвердили бажання Мартинова щодо політичного притулку в Україні.

«За тією інформацією, яку він спочатку надав службі, низка моментів не знайшла свого підтвердження, тому йому було відмовлено. Але після сьогоднішньої співбесіди я зрозумів: якщо він залишатиметься в Росії, є загроза його життю. Стосовно нього можуть бути вчинені дії поза правовим полем. Я беру цю справу під особистий контроль і клопотатиму перед державним апаратом про задоволення статусу», – зазначив начальник Харківського управління державної міграційної служби України В’ячеслав Гузь.

Проте це не так просто. Оскільки раніше Мартинову міграційна служба офіційно відмовила в отриманні політичного притулку в Україні, то В’ячеслав подав позов до Харківського окружного суду, в якому вимагає визнати це рішення незаконним.

«Вони проситимуть поновити термін для розгляду документів на оформлення статусу. Якщо ж суд відмовить у позовних вимогах, то міграційна служба за наявними обставинами розгляне повторне звернення», – пояснює юридичні моменти В’ячеслав Гузь.

За словами очільника міграційної служби, найймовірніше, що росіянину В’ячеславу Мартинову буде наданий статус біженця або особи, яка потребує додаткового захисту, що дозволить йому безперешкодно жити в Україні.

Наразі головне управління державної міграційної служби в Харківській області розглядає від росіян два звернення щодо політичного притулку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG