Доступність посилання

ТОП новини

Україна має бути сильною – РНБО


Петро Порошенко на засіданні РНБО, 4 листопада 2014 року
Петро Порошенко на засіданні РНБО, 4 листопада 2014 року

Україна має бути сильною, заявив у вівторок заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександр Литвиненко після засідання РНБО, на якому розглянули становище після сепаратистських «виборів» у захопленій ними частині Сходу України.

За його словами, Україна завжди підтримувала і підтримує необхідність мирно вирішити це питання. Водночас, наголосив він, забезпечити мирний розвиток подій можна лише шляхом розвитку оборонних можливостей і безпекових можливостей.

«Бути сильним у цій ситуації означає розвиток оборонних потенціалів насамперед Збройних сил, Національної гвардії, Служби безпеки України, розбудову механізмів координації і взаємодії цих органів, розбудову можливостей переозброєння органів сектору безпеки, фортифікаційне облаштування лінії оборони, їхня інженерна підготовка, чітке забезпечення відповідного режиму на лінії зіткнень», – сказав Литвиненко.

На початку засідання, на якому головував президент Петро Порошенко, голова держави заявляв, що Україна здатна себе захистити. Він додав, що, залишаючись прихильником мирного плану, Україна буде дуже відповідально ставитися до чіткого дотримання «мінських домовленостей», але «це не означає, що Україна не буде готова до рішучих дій унаслідок песимістичного, негативного сценарію».

Як сказав президент, він як верховний головнокомандувач дав відповідні доручення начальникові Генерального штабу і міністрові оборони, і на сьогодні «сформовані частини зʼєднань, які дозволять уже зараз перекрити можливий наступ у напрямку Маріуполя, Бердянська, в напрямку Харкова і північніше від Луганська, в напрямку Дніпропетровської області».

Попередніми днями деякі ватажки проросійських сепаратистів заявляли, що хочуть розширити захоплені ними території. Крім того, і в Україні, і на Заході звертають увагу, що Росія згруповує свої війська біля кордону з Україною і, за деякими повідомленнями, вводить до України все нові свої війська.

XS
SM
MD
LG