Доступність посилання

ТОП новини

Чехи обурені поведінкою президента Земана, вимагають його відставки


Президент Чехії Мілош Земан
Президент Чехії Мілош Земан

Чеські коментатори, які вже звикли до непарламентських висловів свого президента, нині мають нову гарячу тему для обговорення. Президент Мілош Земан вжив нецензурну лайку, образив політичного опонента, російських політичних в’язнів, жінок та вигородив президента Росії Володимира Путіна і все протягом менш ніж години у традиційному радіоінтерв’ю, що транслюється напряму з президентської адміністрації.

Традиційна пряма трансляція розмови на громадському Чеському радіо мала підвести підсумки поїздки президента Мілоша Земана до Китаю та дати йому можливість розвинути свої погляди на внутрішню та зовнішню політику держави. Від самого початку президент обрав тон, який його опоненти назвали підходящим, хіба для «дешевої пивної».

«Добрий день. Після перерви ми знову передаємо програму з державного замку в Ланах, за вікном туман, переді мною в крісло щойно сів чеський президент Мілош Земан. Добрий день, пане президенте! Як поживаєте?

– Дуже добре, бо щойно тут прикимарив, це означає, що тут в Ланах можу після обіду інколи годинку здрімнути. Навіть не уявляєте собі, як це допомагає.

– Добре уявляємо! Ви, мабуть, відсипаєтеся ще після виснажливого державного візиту в Китай?».

Далі президент розповів, яким успішним, на його думку, був його візит, а на доказ цього навів історію про те, як один китайський бізнесмен пообіцяв інвестувати близько мільярда доларів в економіку Чехії, замість економіки Польщі, тільки тому що пан президент подав йому руку на якомусь прийомі, про який він сам уже не пам’ятав. Далі президент Земан розповів, чому він мало критикував Китай за порушення прав людини, перейшов до питання політичних в’язнів у Росії, і там уже пустився до виразів, які обурили громадськість.

Земан за власною ініціативою перейшов до питання критики Володимира Путіна на Заході. Чеський президент заявив, що він не згодний, з тими, хто називає політичними в’язнями, зокрема Михайла Ходорковського, якого він назвав крадієм, та учасниць групи Pussy Riot. Останніх він назвав «жінками легкої поведінки», але це вже після того, як він вжив народну назву для цього.

«А коли йде про Pussy Riot, наступні багатостраждальні російські політв’язні, на мій погляд, це є порнографічна групка, яка є винна, як мінімум, у кримінальному злочині хуліганства у православному храмі. Не буду захищати, – хотів сказати курв, але я не Шварценберґ, який вживає такі вирази, – тобто трохи збочених дам», – заявив президент Земан.

Згаданий ним ліберальний політик Карл Шварценберґ відповів тим, що «про жінок потрібно говорити чемно», а «те, як президент висловлюється про Україну, чи Китай, є набагато гірше, ніж брудна лайка».

Брудну лайку, звичайно, чеські народні митці не могди пропустити, і тут же склали на неї низку реміксів.

Проте серйозні видання, і серед них коментатор газети «Lidové noviny» вважає, що президент Земан використав умисну тактику відволікання уваги від важливих речей і переключення дискусії на тему нецензурних виразів. В пресі серед журналістів ведеться дискусія про те, що робити «в кризових ситуаціях, коли перед мікрофоном глава держави».

Одні хочуть зняти портрети президента в школах, бо його висловлювання псують молодь, інші би хотіли судити його за зраду батьківщині. Та частина суспільства, яку обурює факт, що коли говорить президент країни, дітей краще забрати від раіодприймачів, вирішила провести маніфестацію 17 листопада, в день, коли чехи відзначають 25 річницю Оксамитової революції. Невдоволені тим, як президент Мілош Земан представляє свою країну, назвали свою акцію «Хочу з вами поговорити, пане президенте».

Найбільш нетерплячі зібрали вже близько 30 тисяч підписів під петицією з вимогою про відставку президента Земана за пунктами, що включають аморальну поведінку та псування доброго імені Чехії у внутрішній та закордонній політиці.

А ті, хто невимовно страждає вже з моменту обрання президента Земана на його посаду відраховують час його президентських повноважень на спеціальному сайті, який веде зворотній відлік з моменту складання Земаном президентської присяги.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG