Доступність посилання

ТОП новини

В ОБСЄ заявляють про проблеми з великими витратами на виборчу кампанію у США


На дільницях під час виборів відводили спеціальні місця для роботи спостерігачів, Вашингтон, 4 листопада 2014 року
На дільницях під час виборів відводили спеціальні місця для роботи спостерігачів, Вашингтон, 4 листопада 2014 року

Вибори у США засвідчили відданість цієї країни демократії, але дедалі більше питань викликає роль грошей у них, заявили сьогодні в Парламентській асамблеї Організації з безпеки і співпраці в Європі.

Як мовиться в заяві, дедалі більша роль грошей у політичних кампаніях загрожує затінити справді важливі для виборів питання. Витрачені на кампанії кошти вражають, заявила голова місії спостерігачів від ПА ОБСЄ на цих виборах Ізабел Сантуш. «Коли деякі особи і групи витрачають на вибори мільйони – суми, які і близько недоступні пересічним громадянам, – це свідчить про зростання нерівності у виборчому процесі», – наголосила вона.

Іще однією проблемою спостерігачі назвали те, що у США виборчі права засуджених і колишніх засуджених за тяжкі кримінальні злочини регулюються законодавствами окремих штатів, і відтак ці права у штатах дуже різняться, аж до повного позбавлення. Тим часом США, як і всі країни-члени ОБСЄ, зобов’язалися гарантувати всім своїм повнолітнім громадянам загальні і рівні виборчі права, нагадали автори заяви.

Парламентська асамблея ОБСЄ направила до США на запрошення влади країни обмежену спостережну місію на вибори, що відбулися вчора. Цього дня у США обирали весь склад нижньої палати Конгресу – Палати представників, третину верхньої палати – Сенату і третину губернаторів штатів.

XS
SM
MD
LG