Доступність посилання

ТОП новини

Республіканці взяли контроль над Сенатом США


Мітч Макконел (посередині) святкує зі своєю дружиною Елейн Чао та сенатором Рендом Полом своє переобрання у сенат, 4 листопада 2014 року, Луїсвілл, штат Кентуккі
Мітч Макконел (посередині) святкує зі своєю дружиною Елейн Чао та сенатором Рендом Полом своє переобрання у сенат, 4 листопада 2014 року, Луїсвілл, штат Кентуккі

Кандидати від Республіканської партії США отримали достатньо місць на проміжних виборах до Конгресу у вівторок, щоб контролювати Сенат.

Раніше 55 місць зі 100 належало демократам, але республіканці отримали 7 додаткових місць, перемігши в Арканзасі, Колорадо, Монтані, Північній Кароліні, Південній Дакоті і Західній Вірджинії.

Однак результати виборів в деяких штатах поки що невідомі. Так, в Луїзіані жоден з кандидатів не отримав більше 50 відсотків голосів. Діючий сенатор Мері Лендрю та її республіканський опонент Білл Кессіді вийшли в другий тур, який пройде 6 грудня.

Ще однією доброю новиною для республіканців стало переобрання лідера сенатської меншості Мітча Макконела в Кентуккі на шостий термін. Він з легкістю переміг свою суперницю-демократа Алісон Ландерґан Ґраймс. Це була неприваблива кампанія, в якій сторони намагалися обігнати один одного по витратах на неї. При цьому проведені минулого тижня опитування вказували на лідерство Ґраймс.

Тепер, як видно, Макконел стане лідером сенатської більшості і одним з найбільш впливових політиків в країні. У нього будуть повноваження вирішувати, які законопроекти виносити на голосування.

Але і демократи можуть похвалитися великою перемогою. ЗМІ повідомляють, що в Нью-Гемпширі представниця їхньої партії Джін Шагін зберегла за собою місце в Сенаті.

Президент Барак Обама заявив, що сенатори-демократи опинилися в умовах, можливо, найбільш напруженої кампанії з 1958 року.

В ході вівторкових виборів вирішувалася доля третини з 100 місць в Сенаті.

Крім того, за попередніми даними, республіканці зміцнили свій контроль над Палатою представників, отримавши додаткові місця.

Великою несподіванкою також стала перемога у штаті Меріленд кандидата на посаду губернатора від Республіканської партії Леррі Гоґана над демократом і нинішнім віце-губернатором Ентоні Брауном.

Важливість виборів 4 листопада пояснюється тим, що вони визначать розклад сил в Конгресі в останні два роки президентства Барака Обами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG