Доступність посилання

ТОП новини

Джемілєв: призов до російської армії в Криму – «добровільна» депортація кримських татар


Мустафа Джемілєв
Мустафа Джемілєв

Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявив, що окупаційна влада Криму, оголосивши призов до російської армії і поширюючи повістки серед кримськотатарської молоді, має намір вивези кримських татар за межі Криму.

«Вони розуміють, що кримські татари не будуть служити в російській армії, і розраховують, що татари самі залишатимуть Крим. Оскільки хлопці не хотіли б залишати в заручниках свої родини, то будуть виїжджати цілі сім’ї. Тобто ці заходи спрямовані на те, щоб кримські татари залишали, це певною мірою добровільна депортація кримсько-татарського народу», – вважає Джемілєв.

16 березня за військової і політичної підтримки Росії в Криму відбувся неконституційний референдум про самовизначення, який не визнали ні міжнародна спільнота, ні Україна.

Після цього президент Росії Володимир Путін підписав закон про приєднання Криму і Севастополя до Росії на правах суб’єктів федерації.

Раніше у Human Rights Watch заявили, що струрбовані зникненням людей у анексованому Криму. Правозахисники повідомили, що трьох кримських татар вважають зниклими, а також що на тілах декого із тих, кого знайшли мертвими, є сліди тортур.

В останні тижні тиск на кримських татар, більшість яких виступала проти анексії Криму, збільшився, зокрема, російська влада захопила Меджліс і обшукала будинки лідерів кримських татар.

XS
SM
MD
LG