Доступність посилання

ТОП новини

Білоруський пропагандист: Україна закрила мою телепрограму


Євген Новіков
Євген Новіков

Мінськ – Білоруський телеведучий Євген Новіков, програму якого «Права людини: погляд у світ» зняли з ефіру білоруського телебачення, стверджує, що у нього немає протиріч із Белтелерадіокомпанією з українського питання. Про це він заявив в інтерв'ю Білоруській редакції Радіо Свобода.

– Ви заявляли, що програму «Права людини: погляд у світ» було закрито через вашу «принципову позицію» з приводу подій в Україні. Так у чому були суперечності з українського питання між Вами і Белтелерадіокомпанією?

– Ні, жодних суперечностей у нас не було. Просто українська сторона заявляла, що вони знімають канал з мовлення на всій території України через мої програми.

– Тобто Вашу програму зняли з телеканалу «Білорусь-24» під тиском української сторони?

– Я думаю – так. Але це моя думка. До того ж сказали, що це стара програма, що вона не потрібна, що потрібно щось нове робити. Ось запропонували писати концепцію нової програми, але і ця («Права людини: погляд у світ» – ред.) дуже актуальна. Але я вважаю, що позиція України не зовсім коректна, бо через одну програму, через думку одного журналіста знімати з мовлення цілий канал «Білорусь-24» – це дуже слабка позиція. Вони ж прямим текстом заявили про те, що причина зняття з ефіру – саме програма «Права людини: погляд у світ». Звичайно, це не могло не стурбувати білоруську сторону і білоруська сторона була змушена була вживати якихось кроків.

Виходячи з Ваших слів, можна дійти висновку, що білоруська сторона пішла на поступки Україні?

– Я не думаю, що пішла на поступки Белтелерадіокомпанія в цілому або окремі наші міністерства. Але окремі наші чиновники чогось злякалися. Це дуже недалекоглядна політика деяких наших чиновників і в цілому білоруської сторони. Ну, напевно, поступилися... Але якісь заходи треба було вживати в контексті тієї політики, яку проводить наше керівництво. Ось вони й ухвалили рішення закрити мою програму.

Євген Новіков відомий тим, що критикує роль білоруської влади в досягненні мінських мирних домовленостей щодо врегулювання конфлікту на Донбасі:

«Наші білоруські політики думають заднім розумом. Бути миротворцем – це теж непростий тягар. Це не означає, що не потрібно було запрошувати, але потрібно було по-іншому розставляти акценти, а всьому було дано вільний перебіг. Це дуже великі міжнародні помилки, це репутаційні втрати країни», – зазначає він.

Його програма «Права людини: погляд у світ» має дуже антиамериканський, антиєвропейський акцент, коли на критику порушень прав людини з боку Заходу Новіков відповідає в стилі: «Подивіться на себе». Він також висвітлював конфлікт на Донбасі з дуже проросійських позицій, не даючи слова представникам України і не подаючи точку зору Києва.

15 жовтня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення визнала телеканал «Беларусь-24» невідповідним вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення, а також законодавству України, і звернулася до суду з позовом про заборону мовлення на своїй території.

Підставою для цього рішення стали скарги телеглядачів, а також вибірковий моніторинг, який провели українські чиновники, відповідальні за медійних політику.

Так, у програмі «Права людини: погляд у світ» на телеканалі «Білорусь-24» глядачі виявили антиукраїнську пропаганду та спотворення інформації про події в Україні – зокрема висвітлення конфлікту на Сході України.

30 жовтня у своїй програмі на російському радикальному ресурсі «Крамола» Євген Новіков заявив, що передача «Права людини: погляд у світ» на білоруському телебаченні була закрита через його «принципової позиції» щодо українських подій.

У Белтелерадіокомпанії ці слова назвали «авторською позицією» ведучого.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG