Доступність посилання

ТОП новини

«Українська мова» просить у «президента Порошенка» захисту – акція під адміністрацією президента


«Українська мова» прийшла прохати про захист – громадська акція
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Активісти громадської ініціативи «Відсіч» провели сьогодні під адміністрацією президента в Києві акцію на захист української мови з вимогою скасувати закон «Про засади державної мовної політики», відомий також як «закон Ківалова-Колесніченка».

Дійовими особами театралізованої вистави були українські «мова», «книжка» та «телебачення», що прийшли до «президента Петра Порошенка» прохати про підтримку.

У ролі «української мови» була молода дівчина у вишиванці, одяг та руки якої були «у крові». Вона розповіла, що з нею мала прийти «українська незалежність», втім, вона зараз «дуже погано почувається».

«Я прийшла просити підтримки у нашого президента, адже він гарант незалежності, а також мови. Без мови не буває незалежності, без незалежності не буває країни. Я гину, тому що на звільнених територіях немає українських книжок, бо зараз телебачення і фільми ведуться російською мовою. Мені дуже важко самій боротися», – розповіла «українська мова».

Активісти передали для справжнього президента Порошенка своє звернення про необхідність запровадити квоти на українську мову в теле- і радіоефірі, квоти на український продукт у кінопрокаті, а також заборонити російську теле-, радіо- і кінопродукцію, забезпечити преференції для українського книговидавця. Окрім того, у зверненні вони теж наполягали на скасуванні мовного закону «Ківалова-Колесніченка».

Захід відбувся напередодні Дня української писемності та мови, який із 1997 року відзначається 9 листопада.

XS
SM
MD
LG