Доступність посилання

ТОП новини

Який світ, така і його найвпливовіша людина – Путін


Президент Росії Володимир Путін
Президент Росії Володимир Путін

Київ ­– Журнал Fоrbes заслужено визнав Володимира Путіна найвпливовішою людиною світу, констатують деякі експерти. Як вважає політолог Олексій Толкачов, подобається це чи ні – на сьогодні президент Росії відіграє головну роль у міжнародній політиці. Інша річ, що роль ця є згубною, додає аналітик. Зі свого боку, інші оглядачі звертають увагу на мінливість політичної ваги Путіна. Вони нагадують, що 1938 року за рейтингом іншого американського часопису, Time, перше місце посів Адольф Гітлер.

Володимир Путін у рейтингу Fоrbes обійшов цього року президента США Барака Обаму і голову КНР Сі Цзіньпіна. Четверте місце посів Папа Римський Франциск, п'яте – канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Як зауважив у коментарі Радіо Свобода український політолог Олексій Толкачов, перемога Путіна є закономірною. Як би це не було прикро або, можливо, цинічно, президент Росії є на сьогодні найвпливовішою людиною світу. І прикро це – не лише для України – жертви агресії держави, очолюваної Володимиром Путіним. Це – діагноз для всього сучасного світу, зазначає експерт.

Одна-єдина людина може бути схибленою, може бути несповна розуму, вона може бути маніяком
Олексій Толкачов

«Якщо проводити паралелі зі світом до Другої світової війни, то досі світ не знайшов дієвих механізмів – як колективно протистояти волі однієї-єдиної людини? Адже одна-єдина людина може бути схибленою, може бути несповна розуму, вона може бути маніяком. І, виявляється, що як і 70 років тому, світ є абсолютно незахищеним перед впливом, волею, скажімо так, дур’ю однієї-єдиної людини», – констатував політолог.

Олексій Толкачов говорив про перше місце лідера нацистської Німеччини Адольфа Гітлера в рейтингу за 1938 рік від іншого американського часопису, Time.

Саме це згадують й інші експерти, стверджуючи, що впливовість Путіна у сучасному світі мінлива. Вони нагадують, що торік Fоrbes визнав ВВП найвпливовішим зокрема за його роль у сирійському конфлікті. Минув рік, війна у Сирії не вщухає, різко активізувалися радикальні ісламісти і їм у тому числі протистоїть авіаударами міжнародна коаліція. А вплив саме президента Росії на цей – один із ключових у світі – конфлікт фактично звівся нанівець.

Політична вага Путіна в самій Росії хоч і залишається визначальною, але все-таки почала зменшуватися, стверджує зі свого боку російський опозиційний політик Борис Нємцов. Кількамісячна ейфорія після анексії Криму та інших дій Путіна проти України може минути, констатував Нємцов у коментарі Радіо Свобода.

Вперше за 15 років правління Путіна реальні доходи росіян стали знижуватися – девальвація рубля, зростання цін на продукти більше 10%, втеча капіталу сягне за підсумками нинішнього року понад 100 мільярдів доларів
Борис Нємцов

«Вперше за 15 років правління Путіна реальні доходи росіян стали знижуватися – девальвація рубля, зростання цін на продукти більше 10%, втеча капіталу сягне за підсумками нинішнього року понад 100 мільярдів доларів тощо… І таким чином економічні негаразди все більше впливають на людей», – наголосив Борис Нємцов.

Чим агресивніша зовнішня політика Росії, тим більшу підтримку має Путін

Щоправда, за свіжими даними російських соціологів, рейтинг Путіна, трохи похитнувшись у вересні, наприкінці жовтня знову пішов вгору.

За останнім опитуванням «Левада-Центру», якби вибори відбулися найближчої неділі, серед тих, хто визначився зі своїм політичним уподобанням, рейтинг Путіна становив 87%. Соціологи пов’язують незначне падіння популярності господаря Кремля у вересні з тим, що ситуація на сході України дещо заспокоїлася і з’явилася надія на нормалізацію відносин Росії із Заходом. Але чим агресивніша зовнішня політика Росії, тим більшу підтримку вона має у росіян.

Олексій Толкачов також наголосив на тому, що розвиток людства мають визначати не тільки і не стільки лідери-політики, а передусім лідери-творці майбутнього (хоча це можуть бути і політики, звісно). Не ті, хто ламає світ через коліно, а ті, хто зможе перелаштовувати суспільні стосунки, знаходити і розвивати нові джерела енергії, підкорювати космос. А поки життя визначатимуть такі найвпливовіші діячі, як лідер другий рік поспіль рейтингу від Fоrbes, про покращення світу говорити не доводиться.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG