Доступність посилання

ТОП новини

Непідписання закону про переселенців вигідне Росії – правозахисник


Жителі Донецька переховуються у підвалі, жовтень 2014 року
Жителі Донецька переховуються у підвалі, жовтень 2014 року

Київ – Правозахисники просять президента захистити переселенців і негайно підписати закон про внутрішньо переміщених осіб. Адже 8 листопада – останній день, коли це можна зробити. Закон, зокрема, дозволяє залучити кошти міжнародних організацій для вирішення проблем кримчан і жителів Сходу. Прес-секретар президента Святослав Цеголко сказав Радіо Свобода, що не може наразі прокоментувати питання підписання президентом закону.

Управління ООН у справах біженців (УВКБ ООН) і правозахисники сподіваються на якнайшвидше підписання президентом України закону «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Відповідні заяви зробили також Рада Європи та Європейська комісія. Так само чекають підписання самі переселенці, заявляє представник Управління верховного комісара ООН у справах біженців в Україні, Молдові та Білорусі Ноель Калхун.

За кожною людиною своя доля. Як влаштуюся на роботу без трудової книжки? Як отримаю реєстрацію, як влаштую дітей до школи?
Ноель Калхун

«На 30 жовтня в нас вже 442 тисячі 219 переселенців. І за кожною людиною своя доля і свої проблеми. Житло, їжа, тепер і тепло. Як я влаштуюся на роботу без трудової книжки? Як я отримаю реєстрацію, як влаштую дітей до школи? Люди чекають вирішення цих питань. Так само чекають і міжнародні організації, чекають, зокрема змін до Податкового кодексу, бо не хочуть виділяти кошти, з яких 18% йтиме на податки».

Ухвалення та підписання президентом цього закону – це борг української влади перед внутрішньо переміщеними особами. І, як каже юрист Харківської правозахисної групи Борис Захаров, громадськості незрозуміло, чому президент затягує це підписання.

Непідписання закону вигідне Росії

«Неухвалення закону напряму вигідне Росії. Адже закон передбачає внесення змін до Податкового й Митного кодексів. Звільняє від податків і зборів благодійну та гуманітарну міжнародну допомогу. Росії вигідно, щоб Україна цю допомогу не отримала, і не впоралася з проблемою внутрішньо переміщених осіб», – вважає Захаров.

В Кабінеті міністрів поширена думка, що закон про переселенців не потрібен, адже є постанови уряду, які стосуються цієї проблеми. Водночас, як стверджують правозахисники, українцям необхідний саме закон, адже досі в законодавстві не існує навіть визначення статусу внутрішньо переміщених осіб.

А оскільки статус переселенців не визначений, то мінімум півмільйона українських громадян, які «босі та голі були змушені покинути свої зруйновані домівки», не мають жодних, навіть гарантованих їм конституцією, прав. Каже кандидат в народні депутати від партії «Батьківщина» і співавтор закону Альона Шкрум.

«В державі можлива гуманітарна катастрофа у зв’язку з наближенням зими, при цьому влада применшує проблему. Закон треба було ухвалювати ще 4 місяці тому. Ми рухаємося до гуманітарної катастрофи і її треба зупиняти за допомогою законодавства, волонтерів і міжнародних організацій».

Закон про внутрішньо переміщених осіб Верховна Рада ухвалила 20 жовтня. Згідно з пояснювальною запискою, він спрямований на вирішення нагальних питань із життєзабезпечення переселенців, спрощення порядку їхньої тимчасової реєстрації, продовження соціальних виплат, забезпечення їх соціальними та медичними послугами.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG